Rankingen

Topp 10:

1. University of Oxford, Storbritannien.

2. University of Cambridge, Storbritannien.

3. Imperial College London, Storbritannien.

4. ETH Zurich, Schwiez.

6. University College London, Storbritannien.

7. University of Edinburgh, Storbritannien.

8. King's College London, Storbritannien.

9. Karolinska Institutet, Sverige.

10.. LMU Munich, Tyskland.

Svenska universitet på listan:

Karolinska Institutet (plats 9), Uppsala universitet (32), Lunds universitet (37), Stockholms universitet (64), KTH (74), Göteborgs universitet (90), Chalmers tekniska högskola (121), Sveriges lantbruksuniversitet (121), Linköpings universitet (131), Umeå universitet (141) och Örebro universitet (161).

Det brittiska magasinet Times Higher Education rankar Karolinska Institutet som det nionde bästa universitetet i Europa. Tio andra svenska universitet får också plats på listan.

– Det är mycket bra nyheter för Sverige att elva universitet får plats på den här prestigefulla listan. Framgången är del av en större trend i Skandinavien, som tillsammans har 27 universitet på listan, säger Phil Baty, redaktör på Times Higher Education, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ​Studentprotester stängde universitet

Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborgs universitet hamnar tillsammans med Karolinska Institutet på topp 100, så även Kungliga Tekniska Högskolan.

– Faktumet att elva av Sveriges fjorton statliga universitet är med på listan säger mycket om effektiviteten i landets högre utbildningssystem, säger Torbjörn von Schantz, rektor på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Storbritannien var landet som skördare flest framgångar på rankingen. Nästan 50 universitet från landet fanns med på listan. Tyskland var näst bäst med 36.

LÄS MER: Nu kan du plugga tacokunskap – på universitetet