Fakta: Sveriges nuvarande bidrag i flyktingarbetet

Fyra polismän deltar i EU:s gränsstyrka Frontex.

Ett av kustbevakningens flygplan deltar i båtflyktingoperationen Triton utanför Italien.

Kustbevakningen deltar också i operation Poseidon med två båtar på grekiska ön Lesbos där de hjälper till med gränskontroller och räddar människor till sjöss.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat tält till Grekland och står beredda att skicka dit även förfabricerade hus och personal som kan sätta upp husen på plats.

Källa: Kustbevakningen, MSB, TT.

Grekland har efterfrågat hjälp, och Sverige och andra EU-länder kommer att bidra med personal och resurser till de hotspots som sätts upp i Grekland för att hantera alla flyktingar.

Svenska myndigheter är sedan tidigare på plats i området: Fyra polismän jobbar i EU:s gränsstyrka Frontex, och Kustbevakningen utökade i slutet av förra veckan sin insats i grekiska Lesbos från en till två båtar.

Räddat nästan 4 000

– Vi har tyckt att många av de sjöräddningar vi gjort har behövt ytterligare en båt av säkerhetsskäl, berättar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Sedan deras första båt kom på plats i Lesbos 1 oktober förra året har de räddat 3 948 människor till sjöss samt gripit 15 personer som misstänks för människosmuggling. Planen är att båtarna ska vara kvar på Lesbos till sista september.

– Men det händer väldigt mycket i den här delen av Europa mellan Grekland och Turkiet, vi kan behöva omvärdera våra resurser under tiden här, säger Lindholm.

Tält och hus

Hur Sveriges bidrag till flyktingarbetet i Grekland ska se ut blir klart i slutet av veckan, berättar Jonatan Holst, pressekreterate hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Just nu pågår arbetet med att samordna och se till att EU-ländernas bidrag inte krockar med varandra, förklarar Holst.

Myndigheten för samhällsberedskap har sedan tidigare skickat ner tält som nu väntar i Aten på att komma till användning. En sändning med prefabricerade hus ska också skickas ner till Grekland.