Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd består av 15 länder, varav fem permanenta medlemmar. De är Kina, Ryssland, USA, Frankrike och Storbritannien.

Övriga tio medlemmar väljs in för två år i taget.

I slutet av juni ska FN:s generalförsamling välja in fem icke-permanenta medlemmar i säkerhetsrådet för perioden 2017–2018. Sverige, Italien och Nederländerna slåss om de två lediga platserna i gruppen Västeuropa/övriga.

Sverige har suttit i FN:s säkerhetsråd tre gånger, senast 1997–98.

Italien har suttit sex gånger tidigare och Nederländerna fem gånger.

Mer än 60 FN-länder har aldrig suttit i säkerhetsrådet.

Källor: FN, regeringen

Det är mycket hemlighetsmakeri runt säkerhetsrådskampanjer och genom åren har det spridits rykten om att röster köps för biståndspengar och att det bjuds flott och stort. Ingen vet heller vilket land FN-ambassadörerna slutligen skriver på sina lappar, eftersom omröstningen i juni sker helt anonymt.

Val mellan vänner

För många kan det vara svårt att välja mellan tre EU-länder, tror kampanjgeneralen Niclas Kvarnström på UD. Då kan det bli "rättviseargumentet" som avgör: Sverige meddelade sin kandidatur först, har varit längst borta från säkerhetsrådet (20 år) och har suttit minst antal gånger, hälften så många som Italien.

– Måste du välja mellan vänner måste du rättfärdiga varför du gör det, säger Niclas Kvarnström.

Den förra regeringen slog inte på trumman för att marknadsföra Sveriges kandidatur och den allmänna uppfattningen är att kampanjen startat sent. Konkurrenterna Italien och Nederländerna fick nästan ett års försprång. Dessutom har de fler ambassader runt om i världen som kan driva kampanj och de tros också ha större kampanjkassor.

En annan bild som sprids när TT talar med källor i Bryssel och Stockholm är att den ena stolen i princip är vikt för Italien och att Nederländerna och Sverige får göra upp om den andra.

Väloljat maskineri

Italien anser att landet i kraft av sin storlek bör sitta ofta i säkerhetsrådet och har ett väloljat kampanjmaskineri att trycka igång. Nederländerna lyfter fram Haag som hemort för flera internationella domstolar, till exempel Internationella brottmålsdomstolen ICC. Men annars låter argumenten väldigt lika, alla tre länderna ser sig som förespråkare för fred, säkerhet, rättvisa och utveckling. Alla talar om vilka stora bidragsgivare de är till FN, hur många FN-soldater de har bidragit med och hur mycket bistånd de ger.

Statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin reser flitigt och avverkar möte efter möte. Särskild kraft läggs på stora internationella möten, där det går att träffa många länder på en gång.

Regeringen har också utnämnt sju hederssändebud, bland andra förre utrikesministern Carl Bildt, tidigare statsministern Göran Persson och Pierre Schori, tidigare biståndsminister och FN-diplomat.

Palmes ande

När TT får tag i Pierre Schori har han just kommit hem från Paris, där han träffat företrädare för sju afrikanska länder och den franske EU-ministern.

– Stämningen var mycket god, säger han om mötena.

Schori har kampanjat i Argentina, Uruguay, Nicaragua, Moçambique och Kuba, för att bara nämna några. I vår står fler länder i Latinamerika och Afrika på tur.

– Jag återupplivar gamla bekantskaper, säger Pierre Schori, som gärna påminner om Olof Palme, Sveriges stöd i befrielsekamper och lyfter fram Sveriges oberoende.

Det är "viktigt som attan" säger Schori om chansen att få sitta i säkerhetsrådet. Ett utökat nätverk och större genomslag för svensk utrikespolitik är det som lockar.

– Den som sitter i rådet får en massa information och kontakter, förutom chansen att påverka, säger Niclas Kvarnström.