President Barack Obamas tidsfönster för att stänga Guantánamolägret innan han slutar som president i januari blir allt mindre. En svårighet är att myndigheterna varken anser sig kunna släppa eller åtala hälften av fångarna.

Av dem bedöms nu 27 som "evighetsfångar" av den nämnd som granskar deras fall. Senast förnyades den statusen för Hassan Guleed, rapporterar Miami Herald. Den 42-årige somaliern hade permanent uppehållstillstånd i Sverige på 1990-talet. Han har en "lång historia hos al-Qaida" och ska ha rekognoserat en attack mot en amerikansk militärbas i Djibouti, anser nämnden, som instiftats av Obama. Den öppnar dock för en omprövning om ett halvår om Hassan Guleed kan övertyga den.

En annan som nu fått statusen "evighetsfånge" är indonesiern Riduan "Hambali" Isamuddin, som anses ha haft en huvudroll i attentatet mot nattklubbar på Bali 2002, det terrordåd som dödat flest svenskar, sex personer. Totalt miste över 200 människor livet.

Av den andra hälften av de 60 återstående fångarna i Guantánamo anses 20 kunna överföras till andra länder och 10 ställas inför rätta.