Fakta: Olika strategier

Plasmacytos är en virussjukdom som påverkar minkars immunförsvar. Människor kan inte smittas.

Djur utan motståndskraft kan bli mycket sjuka och måste avlivas. Djuren får mindre kullar och pälskvalitén blir sämre.

I Sverige har plasmacytos funnits av och till, men inte lett till stora utbrott. Här avlas på minkar som är naturligt motståndskraftiga mot sjukdomen. På drabbade gårdar i Sverige avlivas inte alla djur, utan vanligtvis bara de som blivit allvarligt sjuka.

I Danmark har man valt en annan väg, som hållit smittan helt borta från landet undre lång tid. Motståndskraften bland danska minkar är därigenom mindre.

Källa: Svensk Mink

– Visst, det är klart att det finns en risk för att vi får in virus i Sverige. Men vi har inte haft några problem med anledning av utbrottet i Danmark, säger Johan Dalén, vd för Svensk Mink.

Minksjukdomen plasmacytos sprids av virus och försvagar immunförsvaret. I Danmark började det med ett utbrott i höstas på 129 minkfarmar på Jylland. Nu har ytterligare ett 30-tal minkfarmar runtom i landet drabbats. Hittills beräknas det ha lett till eller leda till avlivning av 650 000 minkar, skriver Jyllands-Posten.

Det är ett hårt ekonomiskt slag för dansk minknäring, som brukar beskrivas som en exportsuccé i mångmiljardformat.

Strategin i Danmark är att avliva alla djur på drabbade gårdar. Därför har plasmacytos inte funnits där alls de senaste två decennierna, vilket lett till att djuren saknar all motståndskraft.

I Sverige har sjukdomen funnits från och till. Sjuka djur avlivas, men inte hela besättningar på drabbade gårdar.

– Vi har hanterat det här på en lågintensiv nivå så att det inte blivit några utbrott, medan man i Danmark nu har drabbats mycket hårdare, säger Johan Dalén.