– Det som vi inte accepterar är när vi får höra lögner, när det nästan kommer i närheten av förtal, om vad Sverige står för.

Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder pratar med Ekot om Sveriges relation med Israel.

Bakgrund: Wallströms vs Israel

När Israel i januari i år portade utrikesminister Margot Wallström (S) var det ytterligare ett steg på en redan lång väg av mer och mer ansträngda relationer mellan länderna.

Portningen kom efter Wallströms uttalande om att hon vill utreda om Israel använt utomrättsligt dödande i konflikten med palestinierna.

"Det den svenska utrikesministern sade är skandalöst. Jag tycker det är omoraliskt, orättvist och bara fel", sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu enligt AFP.

Energiministern Yval Steinitz anklagade Margot Wallström för antisemitism.

"Hela min politiska gärning motbevisar detta. Jag anser att det är direkt kränkande och förstås grovt felaktigt", kontrade Wallström.

Bråket var ett av många de senaste åren. Det skar sig redan när regeringen direkt efter sitt tillträde, i oktober 2014, erkände den palestinska staten. Då kallade Israel hem sin ambassadör i Stockholm, som en mycket skarp protest mot det svenska beslutet.

När utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder tidigare i veckan besökte den palestinska ledningen på Västbanken nekades hon en träff med den israeliska sidan, rapporterar Ekot. Officiellt handlade det om kalenderproblem.

– När du avböjer med kalenderskäl så får vi ju respektera det. I stället så besökte jag bara Palestina, och jag hoppas att vi kan komma till Israel också snart, säger Söder till Ekot.

Söders resa innebar det första svenska besöket på hög politisk nivå hos den palestinska ledningen sedan Sverige erkände Palestina som stat för ett och ett halvt år sedan. Hennes chef, utrikesminister Margot Wallström, är portad från officiella besök i Israel efter flera verbala duster med olika israeliska politiker och tjänstemän.

I januari anklagade exempelvis den israeliska energiministern Yval Steinitz henne för antisemitism.

– Relationen till Israel är ju väldigt viktig. Vi visste ju när vi erkände Palestina att det inte skulle uppskattas av Israel. Vi förstod att de skulle vara kritiska. Det som vi inte accepterar är när vi får höra lögner, när det nästan kommer i närheten av förtal, om vad Sverige står för, säger Annika Söder.