– Sverige och Tunisien har enats om att arbeta närmare kring handel, säkerhet, lokalt styre samt mot våldsam radikalisering, sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff med Tunisiens president Beji Caïd Essebsi.

Just nu pågår ett tre dagar långt statsbesök från Tunisien, och beskedet om att återöppna ambassaden är en viktig signal om att Sverige vill vara med och stödja Tunisien. Den demokratiska processen är dock skör och säkerhetsläget i landet är problematisk.

– Den svaga ekonomin är vår svaghet och det innebär också problem för den demokratiska processen. Vi måste kämpa hela tiden, säger president Caïd Essebsi.

Han talar om sitt land som en viktig länk mellan Europa och Afrika, men också i förhållande till Mellanöstern. Han tackar den svenska regeringen för att ha erkänt Palestina och sade att Löfven och han har talat om hur Palestinas väg till en verklig stat kan underlättas.

Den svenska ambassaden i Tunis stängdes 2001 i samband med besparingskrav på UD. I dag finns ett svenskt generalkonsulat i Tunis och en Stockholmsbaserad ambassadör.