Bakgrund: Sanktionerna mot Iran

2006 införde FN:s säkerhetsråd stränga handelssanktioner mot Iran. Bakgrunden var att Iran misstänktes anrika uran i syfte att tillverka kärnvapen. USA och EU införde också egna sanktioner som riktades särskilt mot landets energisektor.

Sanktionerna har slagit mot det oljeberoende landets ekonomi i form av lägre exportintäkter, ökad arbetslöshet och skyhög inflation.

I juli i fjol knöts ett avtal mellan Iran och de så kallade P5+1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA) som ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, samtidigt som det bantas kraftigt och öppnas för FN-inspektioner. I utbyte ska de omfattande ekonomiska sanktionerna från FN, EU och USA hävas. FN:s vapenembargo mot Iran ska dock finnas kvar i ytterligare fem år och sanktionerna kan återupprättas om avtalet bryts.

Den 16 januari i år meddelade USA och EU att sanktionerna skulle hävas, sedan det internationella atomenergiorganet IAEA konstaterat att Iran levt upp till kraven om att avbryta anrikningen av uran.

Fortfarande kvarstår vissa praktiska hinder för handel med Iran. Amerikanska banksanktioner är alltjämt i kraft vilket försvårar internationella betalningar till och från landet.

Källa: TT:s arkiv

Sedan Iran trätt ut ur den världspolitiska kylan efter kärnenergiuppgörelsen med flera stormakter förra sommaren har handelsdelegationerna från europeiska länder stått på kö i Teheran. Samtidigt har iranska ministrar rest runt i världen för att locka utländska investerare till landet.

Under torsdagen var Zarif på besök i Sverige för att träffa sin svenska kollega Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven.

Stärka relationerna

– Banden mellan våra två länder är långvariga och djupa, inte minst eftersom det finns mer än 100 000 människor i Sverige med rötter i Iran. Jag ser fram emot ett fortsatt fördjupande av samarbetet, sade Wallström på en gemensam presskonferens efter mötet med Zarif.

Den iranske utrikesministern lyfte bland annat fram fordonsindustri, gruvnäring, grön teknik och informationsteknologi som potentiella sektorer för affärsmässigt samarbete.

– Vi hoppas på långsiktiga snarare än kortsiktiga relationer, sade Zarif.

Utrikesministrarna diskuterade även konflikten i Syrien, situationen i Irak och Afghanistan samt spänningarna mellan Iran och Saudiarabien, enligt Wallström.

– Jag lyfte även min oro kring människorättssituationen i Iran, och vi har haft en uppriktig och positiv diskussion även om dessa frågor, sade hon.

Zarif: Dimridåer

Enligt Zarif handlade diskussionen om hur man kan hantera frågan om mänskliga rättigheter på ett "mer effektivt sätt". På frågan om hur han reagerat på sin kollegas synpunkter kontrade han med kritik mot Sverige.

– Det är inte en källa till stolthet för Sverige att man fört fram (FN-)resolutioner om mänskliga rättigheter mot Iran som stötts av länder som själva bryter mot mänskliga rättigheter, som Saudiarabien.

Så sent som i veckan kritiserade FN:s människorättskontor Iran för utbrett användande av piskstraff. Samtidigt har ökningen i antalet avrättningar under förra året uppmärksammats och landet kritiseras regelbundet för bland annat fängslande av journalister och oppositionella.

Under presskonferensen frågade TT vad Zarif har att säga till exiliranier som oroar sig över att människorättssituationen inte förbättras i Iran.

– Varje land kan göra förbättringar i mänskliga rättigheter. Faktum är att vi är det enda land i regionen med val, vi valde precis vårt tionde parlament sedan revolutionen. Det finns många försök att lägga ut dimridåer mot Iran i Sverige och på andra håll, blev hans svar.