DET HÄR ÄR BITCOIN
  • En virtuell valuta som 2009 skapades av en anonym programmerare.
  • Skapas genom så kallad "mining". "Gruvdriften" består i att man upplåter datorkraft för att lösa olika problem relaterade till bitcoin-transaktioner och för att minska inflationsrisken ökar svårighetsgraden i takt med att datorerna blir snabbare.
  • Programmet som styr utgivningen har ett inbyggt tak på 21 miljoner "mynt" år 2140.
  • Det går även att köpa valutan med etablerade valutor, till exempel i växlingsmaskinen i Stockholm.
  • Ett 20-tal svenska företag, främst nätbutiker, tar i dag emot bitcoin. Förespråkarna ser en stor fördel i att transaktionerna är blixtsnabba, medan det kan ta dagar att föra över pengar till utlandet genom traditionella banker.

Bakom maskinen står företaget Safello som handlar med valutan.

– Vi vill överbrygga gapet mellan bitcoin-världen och den traditionella finanssektorn. Jag tror att en sådan här automat kan göra det, säger vd:n Frank Schuil.

Samtidigt finns det de som är tveksamma till bitcoinens framtid. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ser bitcoinen som en protest och ett sätt att väcka debatt kring hur olika valutor styrs av riksbanker och olika länders finanspolitik.

Han befarar att valutan är en dagslända eftersom allt för få kommer att använda sig av den.

– Värdet varierar fruktansvärt mycket. Det är en spännande valuta, men folk vill inte ha spänning när det gäller deras pengar. De vill ha trygghet.

Samtidigt dyker nya virtuella valutor upp, vilket tyder på att intresset ökar – men Hemberg anser att det också ökar osäkerheten.

– Det kommer att bli ett slagsmål mellan virtuella valutor och det är otroligt svårt att veta vart det tar vägen.

Schuil håller med om att det finns en osäkerhet, men tror att bitcoin kommer att stå sig då den är störst och kom först och därför har "first mover advantage".

Safello tjänar på sina affärer genom att ta ut en växlingsavgift – som i dag bokförs i svenska kronor.

Växelkursen rör sig fortfarande mycket, så vi bokför huvuddelen av transaktionerna i svenska kronor. Men vi tror att kursen kommer att stabiliseras i långa loppet.

LÄS MER 

Handla på kafé med virtuell valuta

Här kan du handla med bitcoin i Sverige

Tyskland erkänner valutan bitcoin