Svindeln kan ha pågått i åtta år. Bedrägeriet upptäcktes vid en intern kontroll den 2 september och polisanmäldes därefter, uppger ugandisk polis för Dagens Nyheter.

– Det tycks ha rört sig om välutvecklade brottsmetoder, säger Anna Björkander, tillförordnad kommunikationschef på svenska UD, till TT.

Den misstänkte, en man i 40-årsåldern, började arbeta som bokförare på ambassaden i Kampala 2004, och hade bland annat ansvar för lokala utbetalningar och saldokontrollen av ambassadens konton. Mannen avskedades i samband med upptäckten.

Rättegång i december

Förra året uppgick Sveriges Ugandabistånd till totalt 229 miljoner kronor. Det är oklart om det är biståndsmedel som förskingrats.

– Det är för tidigt att gå in på. Det pågår en utredning om brott. Informationen omfattas därför av sekretess enligt svensk och ugandisk lag, säger Björkander.

Nästa domstolsförhandling är planerad till den 7 december. Parallellt ska en internationell revisionsbyrå gå till botten med det som hänt.

– I december kommer åklagare att redovisa om utredningen är klar och hur den fortsatta rättsprocessen ser ut. Samtidigt pågår revisionsbyråns granskning. Vi avvaktar den utredningen innan vi kan säga något, säger Björkander.

Fred Enanga, talesman för den ugandiska polisen, säger att mannen åtnjutit stort förtroende på ambassaden.

– Vad som förvånar mig är hur det här kan ha pågått sedan 2008. Sverige har skickat ner revisorer årligen som inte lyckats avslöja det här förrän nu, säger Fred Enanga till DN.

Kan inte dra slutsatser

UD säger att man tar ärendet på "mycket stort allvar" och att departementet kontinuerligt arbetar med att upptäcka oegentligheter.

– Så fort det upptäcktes har UD, ambassaden och Sida agerat. Naturligtvis har vi nolltolerans mot ekonomiska oegentligheter, säger Björkander.

TT: Har ni gjort tillräckligt för att förebygga att det här ska kunna ske?

– I den bästa av världar skulle det finnas kontrollsystem så det här inte skulle hända. Nu ska vi invänta den internationella revisionsbyråns utredning. Därefter får vi analysera den och dra slutsatser.