Fakta: Ska ha försökt påverka

Magnus Johansson ska ha erbjudit Aktuellts programledare Anders Holmberg kritiska röster mot den uppmärksammade miljöpartisten Yasri Khan, som vägrar ta kvinnor i hand och dragit tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, i utbyte mot att SVT inte diskuterade ex-bostadsministern Mehmet Kaplan.

Magnus Johansson ska även ha talat om Jabar Amin som bjudits in till Aktuellt och är kritisk mot hur partiledningen hanterat frågan om Kaplan. Johansson ska till Holmberg ha sagt " du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er", enligt SVT.

– Han är just nu inte i tjänst tills han har diskuterat det som har inträffat med språkrören helt enkelt, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig till Gustav Fridolin, till TT.

Aktuellts programledare Anders Holmberg berättar för SVT Nyheter att Magnus Johansson, planeringschef på utbildningsdepartementet, försökte utöva påtryckningar för att kritik mot avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan skulle lyftas ur programmet. I utbyte skulle Johansson erbjuda kritiska röster om partikollegan Yasri Khan.

Johansson säger att han försökt vara serviceinriktad mot SVT och inte utövade påtryckningar.

– Det är främmande för mig att göra. Jag tycker det är jättetråkigt att Anders Holmberg uppfattar det så, det är inget som han har framfört till mig. Jag beklagar djupt att det har uppfattats av honom som att jag har uttryckt det så, säger han till SVT.

Händelsen ska utredas av MP.

– Jag vet ju vad jag har läst på SVT. Det är självklart inte acceptabelt om politiska partier försöker påverka medier, säger Ahlstrand.