Så här skänker du pengar

Swisha valfri summa till 1239001645 och skriv ”METRO” i meddelandefältet. Du kan också sms:a din gåva till nummer 72980. Skriv då SYRIEN50 för att skänka 50 kronor, SYRIEN110 för att skänka 110 kronor eller och SYRIEN160 för att skänka 160 kronor.

Om du hellre vill sätta in pengar gör du det på plusgiro 90 01 64-5 eller bankgiro 900-1645 och skriv "METRO" i meddelandefältet.

Du kan också gå in på fnflykting.se.

Det här räcker pengarna till:

125 kronor=10 vattendunkar

210 kronor=6 varma filtar

300 kronor=ett skolpaket för ett barn på flykt

2 077 kronor=ett tält för en familj

Så många har dött och flytt

Det är ingen som vet exakt hur många som dött i kriget i Syrien – men minst 250 000 människor, enligt FN.

Tankesmedjan Syrian center for policy research uppskattade i februari att 470 000 människor dött.

Kring 6,5 miljoner människor är på flykt inom Syrien.

Över 2,6 miljoner har flytt till Turkiet.

Drygt 1 miljon har flytt till Libanon.

Över 1 miljon befinner sig i Jordanien, Irak och Egypten.

Under 2015 anlände en dryg miljon flyktingar med båt till Europa, varav cirka 40 procent beräknas vara från Syrien.

Sverige tog i fjol emot drygt 51 000 asylsökande från Syrien och beviljade asyl för 18 500.

Källa: FN, SCPR, Migrationsverket

Konflikten startar 15 mars 2011

Den arabiska våren var en proteströrelse som svepte över länderna i Nordafrika och Mellanöstern – det startade i december 2010 i Tunisien med 26-åriga frukthandlaren Muhammed Bouazizi brände sig själv till döds.

Protesterna som följde vände upp och ned på allt. 14 januari flydde Tunisiens president Zine El Abidine Ben Ali och diktatorerna i länder som Egypten och Libyen föll.

15 mars nådde protesterna Syrien och konflikten i landet inleddes med massiva demonstrationer i Aleppo, Daraa och i huvudstaden Damaskus. Det var en protest mot att 15 studenter gripits och torterats för att ha spridit regeringskritisk propaganda.

De fredliga demonstrationerna 15 mars möttes med dödligt våld från regimens sida dagen därpå, vilket fick tonen att hårdna och demonstranterna började kräva president Bashar al-Assads avgång.

Oroligheterna spred sig och i maj började regimen belägra olika städer där oppositionen var som starkast – så startade inbördeskriget.

15 mars är därför årsdag för den konflikt som senare ledde till kriget i Syrien. 

För flyktingarna som flytt till Syriens grannländer är läget desperat.

– Många har varit hemifrån så länge att de inte har några pengar kvar. I exempelvis Jordanien lever 80 procent under fattigdomsgränsen och de ser ingen framtid för sina barn. Det är rätt uppgivet där, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR, som nyligen besökt Jordanien dit många flytt.

Inför femårsdagen av den syriska konflikten startar Metro och Sverige för UNHCR en insamling för att lindra nöden i flyktinglägren.

– Varje dag kan man i Metro läsa om kriget i Syrien, eller om effekter av kriget i Syrien. Detta har engagerat våra läsare djupt. Därför vill vi finna fler vägar att hjälpa, säger Eric Ljunggren, Metros chefredaktör.

►LÄS MER: Hopp om lösning av Syrien-konflikten

Så här gör du – sms:a SYRIEN50, SYRIEN110 eller SYRIEN160 beroende på vilket belopp du vill ge till 72980, eller swisha valfri summa till 1239001645 och skriv ”METRO”.

Vad går pengarna till?

– Exempelvis till nödhjälp för flyktingar som precis kommit över gränsen, alltså filtar och tak över huvudet, men även hjälpkonvojer in i Syrien, säger Katinka Lindholm från Sverige för UNHCR.

Grannländer som Turkiet, Jordanien och Libanon har sammanlagt tagit emot kring 4,8 miljoner flyktingar från Syrien. Inne i Syrien lever kring 6,5 miljoner på flykt. 

– Det snöar ju i Jordanien på vintern, det är kallt och folk behöver värme, säger Katinka Lindholm.

►LÄS MER: Vårt flyktingengagemang minskar: "Men verkligheten är lika grym"


Bara 210 kronor ger en familj sex filtar och det behövs hela tiden nya hygienartiklar och blöjor exempelvis.

– Det kostar inte så mycket att ge en gåva som faktiskt gör nytta. Flyktingar har visserligen fått skydd från kriget men de är fortfarande enormt utsatta.