Fakta: Offensiven mot östra Aleppo

För två veckor sedan inledde syriska armén, uppbackad av ryska styrkor, en offensiv mot östra Aleppo. Sedan 2012 är den syriska miljonstaden delad mellan ett regimkontrollerat område i väst och ett rebellkontrollerat område i öst. Operationen har som syfte att återta hela Aleppo.

Hundratals flygbombningar av östra Aleppo har genomförts. Hjälparbetare har dragit fram döda barn och vuxna ur rasmassorna efter bombräder som av invånare i staden har beskrivits som de mest intensiva sedan krigsutbrottet. Samtidigt inledde regeringstrogna styrkor ett omfattande markanfall mot de rebellkontrollerade områdena.

Minst 376 människor har dödats och 1 266 har skadats under offensiven, enligt FN.

Sedan det syriska inbördeskriget bröt ut 2011 har minst en kvarts miljon människor dödats, en miljon skadats, och halva befolkningen drivits på flykt.

Källa: TT, FN

Inom bara ett par månader kommer de rebellkontrollerade delarna av Aleppo att vara jämnade med marken, om syriska och ryska styrkor fortsätter sin offensiv, enligt FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura.

Han uppmanar de omkring 900 rebeller från extremiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusra-fronten med kopplingar till al-Qaida) som är kvar i östra Aleppo att lämna staden.

Redo att ledsaga

Staffan de Mistura erbjuder sig att personligen åka till Aleppo för att eskortera dem därifrån.

– Om ni bestämmer er för att lämna med värdigheten i behåll är jag personligen redo att fysiskt ledsaga er, sade han på en presskonferens i Genève enligt nyhetsbyrån AFP.

Utrikesminister Sergej Lavrov sade att Ryssland finner de Misturas förslag intressant. Efter ett möte med den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault sade Lavrov att Ryssland är redo att granska ett resolutionsförslag som Frankrike lämnat till FN:s säkerhetsråd, som syftar till att få in nödhjälp till Aleppo.

– Vi är redo att arbeta med den här texten, sade Lavrov med förbehållet att den inte strider mot den amerikansk-ryska överenskommelsen om vapenvila eller andra FN-resolutioner.

"Kan inte tolereras"

Ayrault sade till Lavrov att ingenting kan rättfärdiga det intensiva angreppet mot Aleppo.

– Ingen kan tolerera den här situationen, sade han.

Den syriska regimen har meddelat att de intensiva bombningarna av Aleppo kommer att minska, eftersom dess styrkor har lyckats skära av rebellernas transportvägar. Men på marken fortsätter offensiven.