Fakta: Överenskommelsen

Avtalet träder i kraft om en vecka, då Syriens regering och oppositionen förväntas ha skrivit under det.

Överenskommelsen innebär att fientligheter mellan de stridande parterna ska upphöra. Men den gäller inte IS och al-Nusra, som av FN:s säkerhetsråd betraktas som terrorgrupper. Ryssland har meddelat att man kommer att fortsätta genomföra luftangrepp mot de grupperna.

Enligt avtalet ska också nödhjälp omedelbart börja levereras till de ställen där behovet är mest akut, så som belägrade städer och byar, och sedan även nå andra delar av landet.

Källa: Ritzau, AFP

Fakta: Aleppooffensiven

Omkring 50 000 människor har hittills flytt undan offensiven i Aleppoprovinsen. Många av dessa befinner sig nu vid gränsen till Turkiet.

Minst 500 personer har dödats i offensiven den senaste månaden, däribland 23 barn, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Attacken som inleddes i början av februari beskrivs som en vändpunkt i kriget till regimens fördel.

FN har uppmanat Ryssland att upphöra med bombningarna inför fredssamtalen som ska hållas i Genève.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i snart fem år och har krävt minst 260 000 dödsoffer.

Källor: Reuters, AFP, Röda korset

De 17 länderna på toppmötet i München kom överens om att "fientligheterna" i Syrien ska upphöra inom en vecka. Samtidigt ska hjälpleveranser snabbt skickas till områden där behovet är mest akut och därefter nå nödställda människor i hela landet.

Överenskommelsen gäller inte Islamiska staten (IS) och al-Qaidakopplade al-Nusra. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gjorde klart att landet kommer att fortsätta bombanfall mot grupperna i Syrien och vill se ett utökat militärt samarbete med den USA-ledda koalitionen för att besegra den "gemensamma fienden", rapporterar Reuters.

Fortsätter offensiv

Ryssland har kritiserats för att huvuddelen av deras lufträder hittills i stället riktats mot väststödda oppositionsgrupper. De ryska flygbombningarna under regimens pågående offensiv i Alepporegionen pekas ut som en anledning till att fredssamtalen strandat.

Den offensiven kan nu fortsätta en vecka, och troligen kommer regimstyrkorna göra allt för att försöka hinna återta hela den belägrade staden Aleppo.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad har inte gett upp hoppet om att ta kontroll över alla delar av det sargade och splittrade Syrien.

– Oavsett om vi kan göra det eller inte, så är detta ett mål vi försöker uppnå utan någon tvekan, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Han säger sig samtidigt stå bakom nya fredssamtal, men menar att sådana inte skulle hindra regimen från att "bekämpa terrorism".

Fred långt borta

Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, poängterar att en eventuell fred i Syrien fortfarande är långt borta.

– Även om man kan besegra både al-Nusra och IS, och få ett riktigt eldupphör på plats, så kvarstår frågan om det är en framkomlig väg för att skapa ett demokratiskt Syrien. Då är du tillbaka med samma repressiva regim med al-Assad som president, säger han till TT.

Att få Ryssland och Iran att gå med på en politisk övergång där al-Assad lämnar makten kan bli svårt, menar Leif Stenberg, och än svårare att sedan bygga upp ett fungerande alternativ.

– Det är svårt att förstå hur trasigt Syrien är.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström är ändå "försiktigt positiv" till framtidsutsikterna.

– Det återskapar lite hopp om processen. Nu är det viktigt att man ger humanitär access till de områden som är mest utsatta, säger Margot Wallström.