Fakta: Inbördeskriget i Syrien

Sedan konflikten i Syrien inleddes 2011 har över 260 000 människor dödats.

Omkring 4,3 miljoner människor har flytt från landet. Över 7,6 miljoner människor är på flykt från sina hem inne i Syrien.

Enligt många bedömare är konflikten extra svårlöst eftersom den i grunden handlar om tre konflikter: uppropet om Assadregimen, den internationella bekämpningen av IS och konflikten mellan Turkiet och kurdiska PKK.

Källa: FN:s flyktingorgan UNHCR, TT

Bland de 17 HNC-delegaterna som fanns ombord på det plan som flög från Saudiarabiens huvudstad Riyad på lördagen finns HNC-chefen Riad Hijab och förhandlingschefen Asaad al-Zoubi, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Väl framme i Genève hotade HNC åter att hoppa av förhandlingarna om Assad-regimens "förbrytelser" fortsätter.

"Om regimen insisterar på att fortsätta begå dessa brott är inte HNC-delegationens närvaro i Genève berättigad", skriver Riad Hijab i ett uttalande enligt AFP.

En delegation från kurdiska PYD, Demokratiska unionspartiet, som i förra veckan reste till Genève i hopp om att få delta i samtalen, ska ha lämnat staden sedan inbjudan uteblivit, rapporterar AFP med hänvisning till anonomya källor.

Inleddes i går

FN-sändebudet Staffan de Mistura inledde samtalen om fred i Syrien i fredags, trots att bara regeringssidan då var på plats i den schweiziska staden.

– Vårt mål är självklart att prata vapenvila, samt Syriens framtid i allmänhet, sade de Mistura till medier natten till lördagen.

– Men för att uppnå ett eld upphör behöver man två parter, de som skjuter, varför det är väldigt viktigt för oss att få veta vad som gäller för HNC:s närvaro.

Inga förhandlingar

Några regelrätta förhandlingar är det ännu inte tal om. Förhandlingskommittén HNC (High Negotiations Committee) uppger att gruppen ska se hur seriös den andra sidan är genom att diskutera med FN:s personal, enligt AFP.

HNC skickar "ungefär 30-35 personer". De kommer inte att sitta i samma rum som regimens delegation, utan FN-personalen förhandlar med varje part separat.

Samtalen i fredags pågick i tre timmar, men regimdelegaterna sade ingenting offentligt efteråt. Och processen har knappt börjat – förhandlingarna är tänkta att pågå i ett halvår.