Fakta: Årligt pressfrihetspris

Reportrar utan gränser delar ut sitt årliga pris på FN:s världsdag för pressfrihet den 3 maj, för att hedra personer som kämpar för det fria ordet runt om i världen.

I år går priset till kollektivet "al-Raqqa slaktas i tysthet" vars aktivister finns på plats i och utanför Syrien och som vill ge en motbild till extremistgruppen Islamiska statens propaganda i al-Raqqa som den utropat till sin huvudstad. Enligt motiveringen får gruppen priset för att den "med stor risk för sina egna liv, är en journalistisk ljuspunkt i ett annars helt mörklagt land".

Syrien återfinns på plats 177, av 180 länder, på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Situationen för journalister i landet bedöms som mycket svår.

Källa: Reportrar utan gränser

Fakta: Flera har mördats av IS

Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) utropade i juni 2014 al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat, några månader efter det att den tagit kontroll över staden som ligger i norra Syrien.

En grupp unga aktivister som kämpat mot Assadregimen under den syriska revolutionen beslutade sig då för att bilda "al-Raqqa slaktas i tysthet" (RBSS) med syfte att rapportera om de brott som begås mot civilbefolkningen i staden.

RBSS säger sig inte ha några band till vare sig politiska eller militära grupper. Flera av dess medlemmar har mördats. I dagsläget säger sig gruppen utgöras av 17 aktivister inne i staden och tio utanför.

Källa: RBSS

Internationella journalister vågar sig sällan dit. För lokala reportrar och aktivister är det förenat med livsfara att rapportera om kriget som trasat sönder Syrien.

Men i al-Raqqa, som kontrolleras av extremistgruppen Islamiska staten (IS), vägrar en grupp aktivister att låta sig tystas. Kollektivet "al-Raqqa slaktas i tysthet" (RBSS) bildades 2014 för att berätta för omvärlden om vad som pågår under jihadisternas hårdföra styre.

"Nästan all oberoende information har upphört inifrån IS-kontrollerade områden i Syrien. Kvar är bara propaganda. Arbetet som RBSS har gjort är ovärderligt", säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser som i dag ger gruppen sitt pressfrihetspris, på FN:s världsdag för pressfrihet.

Flera i RBSS har mördats, andra har flytt Syrien. Medgrundaren Abdalaziz Alhamza hotas varje dag.

– Journalister och aktivister riskerar sina liv för att rapportera om verkligheten på marken i Syrien. Priset ger oss kraft att fortsätta. Vi har förlorat många vänner och kollegor men IS kan inte stoppa oss, säger han till TT.

Med anledning av pressfrihetsdagen twittrar utrikesminister Margot Wallström "Hot mot journalister och mediearbetare är ett hot mot demokratin".