Fakta: Kriget i Syrien

I mars i år hade kriget i Syrien pågått i fem år. Då beräknades minst en kvarts miljon människor ha dödats och en miljon ha skadats i konflikten.

Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner personer har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.

13,5 miljoner människor, varav 6 miljoner barn, beräknas vara i behov av humanitär hjälp.

Sedan krisen inleddes har medellivslängden i Syrien minskat med 20 år. Fyra av fem lever nu i fattigdom. Andelen barn som går i skolan har fallit till 50 procent.

Fakta: FN

Efter en maratonförhandling i schweiziska Genève kunde till slut USA och Ryssland presentera en plan för att få stopp på inbördeskriget i Syrien, som slitit sönder landet och lett till den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

– Om det här avtalet håller kommer vi att se en betydande minskning av våldet i Syrien, sade USA:s utrikesminister John Kerry vid presskonferensen tillsammans med sin ryske kollega, och tillade att hjälpförsändelser kommer att skickas dit de behövs som mest.

"Kan bli början på slutet"

Den syriska oppositionella paraplyorganisationen Högsta förhandlingsrådet (HNC) välkomnar att Washington och Moskva kommit överens.

– Vi hoppas att det här kan bli början på slutet av denna svåra prövning för landets civila, säger HNC:s talesperson Bassma Kodmani, enligt AFP.

Alla rebellgrupper är dock inte lika optimistiska.

Fares al-Bayoush, talesperson för Norra divisionen, som är en del av Fria syriska armén, påpekar till Reuters att Damaskus och Moskva struntade i det förra avtalet och att chanserna därför knappast är större den här gången.

Abdul Salam Abdul Razak, talesperson för islamistgruppen Nour al-Din al-Zinki-brigaderna som deltar i striderna i Aleppoprovinsen, säger att överenskommelsen bara kommer att ge syriska armén en chans att samla sina styrkor.

Press på al-Assad

Enligt Kerry är USA berett att gå extra långt, då man tror att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad till förhandlingsbordet för att få till ett fredsavtal.

– Ingen bygger det här (avtalet) på förtroende. Det kommer att bygga på tillsyn, efterlevnad och ett ömsesidigt intresse. Det här är en möjlighet, och inte mycket mer än så innan det blir verklighet, sade han enligt The Guardian.

USA, som stödjer vissa rebellgrupper samt den kurdisk-arabiska alliansen SDF där bland annat YPG-milisen ingår, och Ryssland, som stödjer Assadregeringen, uppmanar alla sidor i konflikten att lägga ned vapnen vid solnedgången den 12 september, första dagen av den muslimska högtiden id al-adha.

Ska flygbomba IS

Sju dagar efter det att vapenstilleståndet införs, förutsatt att det följs, ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att med flygattacker bekämpa terrororganisationerna IS och Jabhat Fateh al-Sham – tidigare al-Nusra-fronten.

– Syriska regeringen har informerats av oss om det här arrangemanget, och är beredd att följa det, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt AFP.

Kerry sade å sin sida att även den syriska oppositionen är beredd att följa planen, om regimen i Damaskus visar att den menar allvar med att följa uppgörelsen.