Fakta: Tågtrafiken i Göteborgsområdet

Enligt Trafikverket kommer ett nytt beslut om hur tågproblemen i Västsverige ska lösas tas på måndagen. Så här påverkas trafiken på måndag:

Alependeln till/från Göteborg stängs ner. Runt 15–20 procent av övriga tåg mellan Göteborg och Trollhättan släpps igenom. Övriga tåg norrifrån vänder i Trollhättan eller Älvängen. Bussar ersätter vissa tåg.

På Bohusbanan, från Göteborg till Uddevalla och Strömstad, kan inga tåg köras Göteborg–Ytterby. Tåg mot Göteborg vänder i Ytterby.

På Hamnbanan från Göteborgs Hamn och över Marieholmsbron kommer upp till fyra tåg i timman att kunna köras, med reservation för nödvändiga broöppningar för sjöfarten.

På vissa stationer fungerar inte utrop och skyltar sträckan Göteborg–Älvängen. Personal på plats kommer att ge information.

En brand i ett teknikhus i Olskroken i Göteborg har förstört tekniken till växlarna på spåren. Växlarna måste nu läggas om manuellt vilket tar mycket längre tid.

Trafikverket har inrättat en krisledning för att hantera situationen som uppstått efter branden som inträffade under natten mot lördagen.

– De ska se till att hålla ihop alla aktiviteter som krävs i samband med den här händelsen som varit nu. Det är en väldigt komplex situation, att rent praktiskt återuppbygga den teknik som förstörts, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Sträckorna Göteborg–Uddevalla–Strömstad och Göteborg–Älvängen vidare mot Vänersborg, Karlstad och Oslo påverkas. Vissa tåg gick under söndagen med förseningar, andra ersattes med bussar.

– Ett nytt beslut tas vid måndag lunch, om hur man ska göra i fortsättningen, säger Wolffram.

Kraftiga förseningar

Trafiken mellan Stockholm och Katrineholm drabbades av störningar på söndagen. Ett strömlöst passagerartåg fastnade mellan Gnesta och Flen vid 09-tiden i morse. Först efter flera timmar evakuerades passagerarna.

– Det har varit kallt ombord eftersom det inte funnits någon värme men enligt personalen har det varit en lugn stämning, säger Katarina Wolffram.

Vid 19-tiden kom trafiken i gång igen på båda spåren.

Bränd kråka

Störningarna tros ha orsakats av en fågel som kortslöt kontaktledningen.

– Jag vet inte exakt hur det gick till, jag vet bara att de hittat en bränd kråka på platsen, säger Katarina Wolffram.

För handbollsentusiaster var tågstrulet extra försmädligt då Hammarbys spelare tillhörde passagerarna, enligt P4 Malmöhus. Lagets match mot Ystad i handbollens elitserie ställdes in.

Tåg på sträckorna Stockholm–Linköping/Malmö, Stockholm–Skövde/Göteborg och Stockholm–Hallsberg/Karlstad i båda riktningar påverkades av stoppet.