– Det är väl snarare att det saktar in och då gör det ju det av allmänna ekonomiska skäl. Att Kinas tillväxt avtar har ju redan nu haft en negativ effekt på Taiwans export till Kina.

Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, till TT om hur de ekonomiska banden mellan Taiwan och Kina kan utvecklas sedan Taiwan fått ny president.

Fakta: Kandidaterna i presidentvalet

59-åriga Tsai Ing-Wen från Demokratiska partiet (DPP) vann presidentvalet i Taiwan på lördagen.

Hon är jurist med examen från Cornell University och från London School of Economics. Hon säger sig ha blivit inspirerad av den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher.

Tsai Ing-Wen blev vice premiärminister 2006 och leder DPP sedan 2008.

54-årige Eric Chu, borgmästare i huvudstaden Taipei, kandiderade för nationalistpartiet Kuomintang (KMT) men förlorade.

Han är före detta professor i bokföring med examen från New York University och han föddes i en familj med starka KMT-band.

Chu inledde sin politiska karriär 1999 efter att ha blivit parlamentsledamot. Han leder KMT sedan 2015.

Den 72-årige veteranen James Soong försökte bli president för fjärde gången men kom långt efter Tsai Ing-Wen och Eric Chu.

Soongs parti Folket först (PFP) har bara tre av de 113 mandaten i parlamentet.

Han försökte första gången bli president 2000, då som oberoende efter att ha förlorat kampen om att bli KMT:s kandidat och han bildade PFP samma år.

Källa: AFP

Fakta: Taiwan och Kina

Taiwan, officiellt Republiken Kina, är en stat som omfattar ön Taiwan i Stilla havet samt ett antal mindre öar. Taiwan är stort som Jämtland och har cirka 23 miljoner invånare.

1949, när Mao Zedong och Kinas kommunistiska parti utropade den nya staten Folkrepubliken Kina, flydde större delar av landets tidigare ledning (den så kallade nationalistsidan) till Taiwan.

Formellt har kriget mellan Kina och Taiwan aldrig avslutats. Länderna har varit åtskilda sedan 1949 och relationen mellan Peking och Taipei är ansträngd. Enligt Peking är Taiwan en icke-befriad del av Folkrepubliken Kina, och enbart 25 länder erkänner Taiwan som en egen stat. Landet fungerar dock i praktiken som en självständig stat men utan plats i FN.

Regimerna i både Peking och Taipei förblev auktoritära i årtionden. Sedan 1990-talet har Taiwan demokratiserats, till skillnad från Kina. Men ekonomiskt har Kina, mycket i kraft av sin storlek, blivit en supermakt.

Oppositionens kandidat Tsai från Demokratiska partiet (DPP) tog 55–60 procent av rösterna, och vann stort över Kinavänliga Kuomintangs (KMT) kandidat Eric Chu.

Under KMT-presidenten Ma Ying-Jeou, som suttit sedan 2008, har Taiwan närmat sig Kina. Men många taiwanesiska väljare är starkt misstänksamma mot vad de ser som stort ekonomiskt beroende av Kina. Stödet för DPP, som håller hårt på självständigheten, har ökat.

Peking har aldrig vikit från att Taiwan är en del av Kina, och efter Tsais seger uttalade Peking att "I viktiga frågor som skydd av landets suveränitet och territoriella integritet är vår vilja hård som sten".

I sitt segertal lovade Tsai att inte vara provokativ men hade också tydlig udd mot Peking:

– Vårt demokratiska system, nationella identitet och internationella utrymme måste respekteras.

"Ekonomiska skäl"

Efter segern plockade den statskontrollerade kinesiska varianten av Twitter, Weibo, bort möjligheten att söka på Tsai eller på valet.

Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, pekar på att de ekonomiska banden är oerhört utvecklade. Även om Tsai kanske inte är mån om att fördjupa relationerna kommer hon heller inte riva upp befintliga handelsavtal, tror Cho.

– Det är väl snarare att det saktar in och då gör det ju det av allmänna ekonomiska skäl. Att Kinas tillväxt avtar har ju redan nu haft en negativ effekt på Taiwans export till Kina, säger Cho till TT.

Även Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, tror att handlingsutrymmet är begränsat och pekar på det säkerhetspolitiska.

– Den externa pressen från både Peking och USA kommer att vara markant om att den här båten inte kan ruskas på för mycket, säger han till TT.

Första kvinnan

I en gratulation till Tsai talar Vita huset också om USA:s intresse av "fred och stabilitet" mellan Kina och Taiwan.

Valet följdes noga av feministiska aktivister i Kina, där kvinnor haft mycket svårare att få plats i politiken.

Tsai blir nu det första kvinnliga statsöverhuvudet i den kinesisktalande världen, vilket inte är oviktigt enligt Cho.

– Det har förstås ett symbolvärde för personer på fastlandet.