Fakta: Sydafrika och Zuma

Sedan 1994, då de första demokratiska valen efter apartheiderans slut hölls, domineras det sydafrikanska parlamentet av partiet Afrikanska nationalkongressen (ANC). Det innebär att inrikespolitiken till största delen avgörs inom det ledande regeringspartiet. På senare år har partiet dock skakats av interna strider där ledningen har anklagats för korruption och maktmissbruk.

Jacob Zuma är Sydafrikas president sedan 2009. Han har förekommit i flera brottsutredningar, och har också ställts inför rätta.

I lokalvalen i augusti i år led ANC en historisk förlust och partiet tappade även stort i väljarstöd på nationell nivå. Missnöjet gäller bland annat hög arbetslöshet, bristande offentlig service och korruptionsskandaler kopplade till president Zuma.

Källa: Landguiden, TT:s arkiv

Skandal efter skandal efter skandal har staplats ovanpå Jacob Zumas allt skakigare styre. Om de inte kretsar kring 74-åringens privatliv eller turbulenta ommöbleringar bland ministrar, har relationerna med affärsfamiljen Gupta som hamnat under lupp.

Zuma hamnade under ny press sedan en rapport från den tidigare justitieombudsmannen Thuli Madonsela nyligen framförde krav på en rättslig utredning om kopplingarna mellan Gupta och den politiska makten. Familjen misstänks ha politiskt inflytande över regeringen.

"Slutat räkna"

– Kritiken växer och handlar allt mer om ekonomi än om Zumas privatliv. Ärligt talat har jag slutat hålla räkningen på hur många skandaler det handlar om, säger Annika Björnsdotter Teppo, universitetslektor på Uppsala universitet.

Under måndagen väntas det styrande partiet ANC:s verkställande utskott hålla en misstroendeomröstning mot Zuma. Minst tre ministrar har uppmanat presidenten att avgå, rapporterar lokala medier.

De senaste månaderna har allt fler fackföreningar, ANC-aktivister, civila grupper och företagsledare krävt samma sak. Men Zuma har överlevt flera försök att få bort honom från makten, senast en misstroendeomröstning i parlamentet den 10 november.

"Nio liv"

Trots anklagelserna om korruption och vanstyre är många partimedlemmar och parlamentsledamöter fortsatt lojala med presidenten, som även väntas klara den nya misstroendeomröstningen, enligt en anonym ANC-tjänsteman som nyhetsbyrån Reuters talat med.

– Den här mannen har nio liv, säger Annika Björnsdotter Teppo:

– Missnöjet sjuder under ytan, men om något kommer att hända så verkar det ta tid. Det händer allvarliga saker, men Zuma och regeringen tycks alltid klara sig.