Fakta: Talibanledaren mulla Akhtar Mansour

Mulla Mansour har under lång tid setts som ledare för talibanerna. Han var nära allierad med grundaren mulla Omar som dog 2013 men dödförklarades officiellt först i fjol sommar.

Född på 1960-talet i Kandaharprovinsen, där han efter talibanernas fall tjänstgjorde som ett slags skugguvernör.

Han var minister för civil flygfart under talibanernas styre 1996-2001.

Enligt FN har han haft en aktiv roll i narkotikasmuggling.

Har haft en konflikt med Abdul Qayum Zakir, en av talibanernas ledande militära befälhavare, under en maktkamp om förhandlingar med Afghanistans regering.

En man som utgav sig för att vara Mansour träffade den förre afghanske presidenten Hamid Karzai för fredssamtal 2010, men senare uppdagades att mannen var bedragare.

Källa: BBC News.

Bland dem som diskuteras finns Sirajuddin Haqqani, ledare för det fruktade Haqqaninätverket och medlem i talibanrådet, uppger två talibankällor för nyhetsbyrån Reuters. Han ses som en av de farligaste krigsherrarna inom talibanrörelsen och ansvarig för flera blodiga attacker, som ett dåd förra månaden i huvudstaden Kabul då minst 64 personer dödades.

Talibanerna har ännu inte officiellt bekräftat att Mansour dödats. Afghanska underrättelsetjänster har dock intygat att Mansour dog och från amerikansk sida kom på måndagen en bekräftelse. USA:s president Barack Obama sade under sitt besök i Vietnam att Mansour dödats i en flygattack och att hans död var en "viktig milstolpe" i försöken att skapa fred i Afghanistan.

Attacken genomfördes i Pakistan, nära gränsen mot Afghanistan, i lördags. Pakistan kritiserade USA för att man inte informerades i förväg om attacken. Premiärminister Nawaz Sharif sade att den är en kränkning av Pakistans suveränitet.

Akhtar Mansour utropades till talibanernas ledare sedan mulla Omar dödförklarats sommaren 2015. Då hade mulla Omar varit död i två år.

Enligt Reuters källor övervägs också mulla Omars son, mulla Mohammad Yaqoob, som ny ledare. Även Abdul Qayum Zakir, en av talibanernas ledande militära befälhavare som tidigare suttit fånge på Guantanamobasen, har nämnts.