Enligt AFP orsakades explosionen av en kraftig bomb på en lastbil utanför hotellet Northgate hotel, som är populärt bland utlänningar, och hänvisar till källor inom säkerhetstjänsten. Hotellet ligger nära den amerikanska flygbasen Bagram i norra Kabul och inom ett hårdbevakat, inhägnat område som utsattes för en attack även för tre år sedan.

Enligt Reuters stred fyra kraftigt beväpnade attentatsmän utanför. BBC rapporterar att vittnen hört skottlossning vid platsen.

Båda nyhetsbyråerna uppger att talibanerna har tagit på sig dådet i ett uttalande.

Det finns inga uppgifter om skadade från de afghanska myndigheterna medan talibanerna, som ofta överdriver sina dåd, talar om över hundra sårade och döda.

Enligt talibanernas uttalande banade bomben väg för attentatsmännen att gå in i komplexet med granatgevär och handeldvapen.

Afghanska säkerhetsstyrkor stängde av gatorna runt platsen. En talesperson för en Natoledd insats i Afghanistan säger enligt Reuters att "situationen bedöms" men ger inga ytterliga detaljer.

Den kraftfulla explosionen föregicks av ett strömavbrott och inträffade vid halv två-tiden på natten, lokal tid, och hördes över hela staden, enligt BBC.

Rädslan är stor för attentat i Kabul, inte minst sedan självmordsdådet mot en demonstration nyligen då minst 80 personer miste livet och drygt 230 skadades. Terrorgruppen IS tog på sig det dådet.