Fakta: USA:s marinkår

USA:s marinkår bildades 1775. Den är formellt en del av den amerikanska flottan.

I nuläget finns omkring 182 000 marinkårssoldater på baser i olika delar av USA samt 36 000 i andra länder.

Grundutbildningen, "boot camp", är tolv veckor lång och sker antingen på Parris Island i South Carolina eller i San Diego i Kalifornien. Den innefattar tuff fysisk träning, vapenkunskap och stridsövningar under enorm disciplin, i princip utan kontakt med omvärlden.

Beroende på vilken bana soldaten väljer tar den fortsatta utbildningen upp till ett år. Genomsnittsåldern för en nyutexaminerad soldat är 19 år.

För att bli antagen till marinkårsutbildningen krävs omfattande teoretiska och fysiska prov. Det sägs att över 70 procent av amerikanerna inte skulle klara av dem. Lönen under utbildningen är motsvarande 15 500 kronor i månaden.

Källa: Marinkårsutbildningen vid Parris Island (TT)

Fakta: Viktigt för väljare i USA

Andelen amerikaner som anser att terrorism och nationell säkerhet är de viktigaste frågorna inför presidentvalet har ökade dramatiskt, bland annat på grund av terrordåden i Paris och i San Bernardino i Kalifornien. Vid årsskiftet angav 32 procent av amerikanerna att internationella frågor var viktigast för dem, medan 23 procent framhöll ekonomin.

83 procent anger terrorgruppen Islamiska staten (IS) som det främsta hotet mot USA. Därefter kommer Irans kärnenergiprogram (62 procent) och Nordkoreas kärnenergiprogram (59 procent).

Dessa problem anser amerikaner med olika partitillhörighet är de viktigaste som USA står inför. Svaren angivna i procent:

00#0000000FrågaDemokraterOberoendeRepublikanerFörsvar/nationell säkerhet5616Invandring3714Terrorism161824IS/krigen i Irak och Syrien488Ekonomin6127Arbetslöshet784

Källa: Pew Research Center

De har gått upp klockan fyra varje morgon, krälat i lera, lärt sig grunderna i strid och vapenhantering och oavbrutet blivit skrikna åt. Nu har de precis marscherat in i en jättehangar på Parris Island i South Carolina i sina kamouflagemönstrade uniformer. Alla kvinnor har håret i strikt knut. Liksom männen stirrar de rakt framför sig, till synes oberörda av familjemedlemmarna på läktarna som de inte träffat på tolv veckor.

Om ett år kan de komma att vara i Irak eller något annat oroligt hörn av världen.

– Marinkåren är USA:s snabbinsatsstyrka, vi kan åka vartsomhelst inom 24 timmar. Alla dessa unga sökte hit med vetskapen att det är krigstider. De vill inte sitta och titta på, säger Greg Thomas, ursprungligen från Virginia och nu en av cheferna på informationsavdelningen på Parris Island, som utbildar 19 000 rekryter årligen.

Väntat länge

Så sjungs nationalsången och plötsligt är soldaterna lediga, fria att krama sin respektive, sina föräldrar eller de släktingar som rest till ön denna soliga dag för att fira de nykläckta marinkårssoldaterna. Sprudlande glädjescener utspelar sig, tårar rinner och kinder smeks.

– Jag har väntat så länge, det är överväldigande, ler 19-åriga Tylor Fogle från Ohio efter att ha omfamnat maken Quinton Fogle.

Hon är gravid och längtar efter att få vara tillsammans med sin unge man, som nu ska vara ledig i tio dagar innan han fortsätter sin soldatutbildning.

"Göra världen bättre"

Liksom svärföräldrarna David och Diana McCoy är hon stolt över familjens militär, men hon fruktar dagen då han kanske skickas utomlands. Quinton Fogle själv är lugn.

– Jag åker varthelst de skickar mig. Irak är okej.

– Just nu vill jag bara komma bort från Parris Island och skrikandet här. Men jag vet att jag sökte mig till marinkåren för att jag ville ha en förändring och göra världen bättre.

Ber hela tiden

En bit bort poserar 25-årige Miguel Negron från Pennsylvania för en selfie tillsammans med sin mamma Flora Gonzalez. Innan han sökte till marinkåren hankade han sig runt på ströjobb, nu har han hittat en mening med tillvaron säger han.

– Det känns fantastiskt, toppen. Nu vill jag mest åka och äta på min mammas latino-restaurang. Men sedan ska jag fortsätta utbildningen.

Liksom flera andra nyutexaminerade TT möter säger han sig ha stor respekt för USA:s militära insatser, för kampen mot terrorismen i allmänhet och mot den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten i synnerhet. Miguel Negron säger att krig är skrämmande, men han vill gärna bli placerad utomlands en längre tid.

20-åriga Raegan Johnon har liknande tankar när det gäller tjänstgöring i andra världsdelar. Hennes mamma, mormor och moster, som rest från hemstaden Midland i Texas, berättar att hon velat bli marinkårssoldat sedan hon gick i sjunde klass och längtat efter den disciplin hon fått uppleva under grundutbildningens "boot camp". Inför utsikten att dottern hamnar i en krigszon säger mamma Candyce Johnson:

– Vi ber för henne hela tiden. Och hon kan ta hand om sig själv, hon är stark.