Polisens råd när du ska ingripa

För den som ser ett brott begås finns det fler sätt man kan ingripa för att hjälpa polisen.

– För det första kan man ingripa på flera sätt och det behöver inte alltid vara fysiskt. Vi är alltid tacksamma till de som ställer upp och vittnar, ger uppgifter eller som kasnke filmar med sina mobiltelefoner. Man kan också göra en stor insats genom att se till att hjälpa den som är utsatt för brottet, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Om situation dock är sådan att man känner sig tvungen att ingripa fysiskt så menar Lars Byström att det första man ska tänka på är att man inte utsätter sig för en onödig fara.

– Vid fysiska ingripanden ska man tänka på att man själv inte utsätter sig för fara. Normal vaksamhet och att tänka på sin egen säkerhet är de råd vi brukar ge. Men tycker man att man kan kontrollera situationen och ser till att ingen kommer till skada så är det många som gör fantastiska insatser, säger han.

Enligt Lars Byström har också privatpersoner möjlighet att göra gripanden av personer som begår brott.

–Alla kan också göra ett så kallat envarsgripande vid alla brott som hjar fängelse i straffskalan och det är nästa alla brott, säger han.

Det var i måndags kväll när Tarek Ayach var på väg till sin fotbollsträning norr om Göteborg som han såg den 12-åriga flickan komma springande längst vägen. Först trodde han bara att hon hade bråttom hem men när han såg han att hon jagades av en man i 40-årsåldern kände han sig tvungen att göra något.

– Hon började skrika och då sprang jag ikapp mannen och brottade ner honom. Först skrek jag på honom att stanna men han lyssnade inte så då var jag tvungen att ingripa, säger Tarek till Metro

Enligt Tarek var mannen bara några meter från flickan när han till slut kom ikapp honom och brottade ner honom. Efter att Tarek fått ner mannen till marken och flickan sprungit iväg frågade han honom om varför han jagat flickan och om han inte förstod hur rädd hon måste varit. Mannen svarade då att han bara vill titta närmare på hennes surfplatta. När flickans familj sedan kom till platsen uppmanade Tarek dem att ringa polisen.

– Hennes pappa var jättetacksam. Han var arg på mannen också och det förstår jag när han hade jagat hans 12-åriga dotter. Men jag var noga med att vi skulle ringa polisen så att inget annat hände, berättar Tarek.

När polisen kom till platsen förhörde man mannen och tog med honom från platsen. Enligt kommissarie Anders Klingberg på Göteborgspolisen upprättades en anmälan om ofredande men mannen greps inte utan togs istället med till det gruppboendet i närheten där han bor.

Tarek själv säger att han inte han tänka så mycket när han såg mannen som jagade flickan men att han instinktivt kände att han var tvungen att göra något åt det.

– Jag har sett mannen här tidigare och han har alltid verkat lugn men man vet ju aldrig vad som kan hända.  När man ser sådant här måste man ingripa, säger han.