I Paris försökte hundratals svartklädda kravallpoliser hålla kontroll över tiotusentals protesterande. Spänningen var stark mellan polisen och ungdomar som skrek: "Alla hatar polisen". Polisen använde tårgas mot bråkstakar som aktivt söker konfrontation med säkerhetsstyrkorna.

– Vi kommer att svara med största beslutsamhet mot de här bråkstakarna... attackerna och våldet mot säkerhetsstyrkorna är oacceptabelt, sade premiärminister Manuel Valls.

Vågor av ilska har visats vid flera tillfällen över att socialistregeringen planerar att urholka arbetsrätten. Reformpaketet behandlas i parlamentet på tisdag. Även om reformförslagen urvattnats för att beveka kritikerna har protesterna fortsatt. "Inte förändringsbar, inte förhandlingsbar", hördes från talkörerna under marschen från Bastiljen i Paris.

25 000 poliser

I Istanbul gick det hett till när 25 000 utkommenderade poliser med tårgas och vattenkanoner gjorde allt för att hindra demonstranter att komma in på Taksimtorget. Hundratals personer deltog i demonstrationer utan tillstånd i andra delar av jättestaden. En man i 50-årsåldern dödades, när han blev påkörd av ett polisfordon med vattenkanon.

Fyra misstänkta IS-jihadister greps i Ankara misstänkta för att planerat attentat mot första majfirande.

Omkring 100 000 personer anslöt sig till en första majparad på Röda torget i Moskva, viftande med ryska flaggor och försedda med ballonger intill Kremlmuren.

Hundratusentals personer deltog i demonstrationer i Kuba, där generalsekreteraren i Arbetarnas centralunion, Ulises Guilarte, fördömde "kampanjer för att destabilisera" vänsterregeringar runtom i Latinamerika. Som exempel nämnde han Brasilien, Bolivia och Venezuela.

Utbuad kansler

I Madrid bar demonstranter banderoller med budskapet "Nej till nedskärningar, för pensionärer". Spanska demonstranter vände sig också mot Europas migrationspolitik och det planerade transatlantiska handelsavtalet.

I Wien blev kanslern Werner Faymann utbuad när han vände sig till cirka 80 000 åhörare en vecka efter regeringens förlust mot ett extremhögerparti i första omgången i presidentvalet.