Fakta: Politik i Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville styrs av president Denis Sassou-Nguesso, som regerade 1979–1992 och återtog makten i en kupp 1997. Sassou-Nguesso och hans parti, Kongolesiska arbetarpartiet (PCT), har sedan dess vunnit en rad omstridda val.

De senaste åren har politiken dominerats av en strid om författningen. När slutet för den andra mandatperioden närmade sig ändrade han grundlagen så att det skulle bli möjligt för honom att bli omvald för en tredje period. Detta väckte starka folkliga protester men presidenten lät sig inte påverkas utan utlyste en folkomröstning om saken.

Som väntat vann presidentens förslag med stor marginal.

Källa: Landguiden

Myndigheterna hade strypt all telefon- och nätkommunikation under valdagen för att undvika demonstrationer mot Sassou-Nguesso.

När valurnorna stängts klockan 18.00 skingrade säkerhetsstyrkorna en grupp anhängare till oppositionen, som förklarade att de följde rösträkningen när polisen slog till.

Efter en omtvistad folkomröstning i landet i oktober har konstitutionen ändrats. Åldersgränsen på 70 år för presidenter har tagits bort, liksom regeln om att presidenten bara får sitta två mandatperioder. Det har banat väg för att 72-årige Sassou-Nguesso ska kunna sitta kvar vid makten – efter att redan ha suttit i totalt 32 år.

Oppositionen säger sig ha bevis för planer på omfattande valfusk. Minst fyra personer dödades av säkerhetsstyrkorna i protester mot förändringarna i konstitutionen.

Denis Sassou-Nguesso har sagt att han är övertygad om att han vinner valet. Det trots att långt i från alla är nöjda med den åldrade presidenten.

– Det finns inga jobb, det suger verkligen, säger den högskoleutbildade, men arbetslöse 31-åringen Eric till AFP.

Valresultaten väntas meddelas någon av de närmaste dagarna.