"För mig kokas det ner till ett val mellan östrogen och testosteron."

Matt Wuerker, satirtecknare på Politico, om den amerikanska valrörelsen.

Fakta: Opinionsläget i USA

45,6 procent av amerikanerna säger sig stödja Republikanernas Donald Trump inför höstens presidentval. Motsvarande siffra för Demokraternas Hillary Clinton är 44,7 procent.

68,9 procent anser att landet utvecklas i fel riktning. 23,1 procent är av motsatt åsikt.

Enbart 13,4 procent tycker att kongressen gör ett bra jobb. Missnöjet med kongressen är 78,4 procent.

49,6 procent anser att sittande presidenten Barack Obama gör ett bra jobb. 46,8 procent är missnöjda med presidentens insats.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

Matt Wuerker fascineras av att se hur mycket kampanjpengar som läggs på att skapa positiva men serietidningsaktiga bilder av kandidaterna, berättar han under en pratstund på Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania.

– För mig kokas det ner till ett val mellan östrogen och testosteron, mammakandidaten mot pappakandidaten på ett väldigt gammaldags sätt.

Hillary den tuffa

Och det är inte alltid lätt att avgöra vilket humör landet är på, konstaterar Matt Wuerker. Mycket kommer hänga på vad som händer i världen under de närmaste månaderna. 

– Clintonkampanjen kommer att försöka injicera så mycket testosteron som möjligt i Hillarybilden. Det kommer att dyka upp många bilder på henne där hon kliver ur en helikopter i ett krigshärjat land och där hon framstår så manlig som möjligt för att kompensera för att hon är kvinna. De vill måla ut Hillary som den tuffa, säger han.

Eldsprutande Trump

I en av Wuerkers satirteckningar är Trump ritad som Godzilla som river ner byggnader och sprutar eld. Några reportrar tittar på och säger storögt: "Den här kampanjen är helt fantastisk. Vad mer kan hända?" Då tittar de upp och ser påven komma seglande från skyn i en fallskärm.

– Minns du, påven och Donald Trump bråkade på Twitter! Vem vet vad som kommer att hända framöver. Det är en helt ny värld både för politiken och journalistiken, allt går fortare och fortare, säger Matt Wuerker.