Så kan du stötta cancerdrabbade

CANCERFONDEN

Plusgiro: 901986-0

Bankgiro: 901-9514

SMS:a BESEGRA till 72988 för att skänka 50 kr.

www.cancerfonden.se

BARNCANCERFONDEN

Plusgiro: 90 20 90-0

Bankgiro: 902-0900

SMS:a HOPP till 72 900 för att bidra med 50 kr.

www.barncancerfonden.se

Det var i julas som Susanna och hennes man Ted Brännström fick beskedet att läkarna inte kan göra mer för Susanna, 40. Den första hjärntumören fick hon för tio år sedan, och sedan dess har cancern kommit tillbaka flera gånger.

Ted Bäckman, 37, har känt Ted Brännström sedan de var små och gick i skolan tillsammans, och med åren har han även kommit nära Susanna. När han fick höra att läkarna inte kan göra mer än att försöka bromsa hennes sjukdomsförlopp, bestämde han sig för att göra något för sina vänner.

– Jag ville överraska dem och visa att det är många som bryr sig och att de inte är ensamma i det här. Sedan de handikappanpassade huset efter att Susanna blev rullstolsburen efter sin senaste operation, har vi skojat om varför de inte bytte ut köket som hon så länge har velat. Då tänkte jag, ´hur svårt kan det vara att fixa ett kök åt dem´, säger Ted Bäckman till Metro. 

Susanna och Ted Brännström

Susanna och Ted Brännström

Privat

Foto:

Sagt och gjort. En kväll i början av februari satte han sig ner och skrev en text om familjens situation. Och efter samråd med Teds systrar skapade han en hemlig Facebookgrupp, där han uppmanade nära och kära att bidra med en liten slant för att kunna uppfylla Susannas dröm.

Donationerna strömmade in och på bara sex dagar hade gruppen samlat in 120 000 kronor, något som Västerbottens-kuriren först uppmärksammade. 

– Det är många som har berörts av deras situation. Men jag hade aldrig ens kunnat tänka mig att det skulle bli så här stort, säger Ted Bäckman. 

På Alla hjärtans dag, åkte Ted och hans familj över till familjen Brännström i Nordmaling, söder om Umeå, för att överraska dem med facebookgruppen och en check på det stora beloppet.

– Det var chockartat. Det är ofattbart att det är så många runt omkring en som bryr sig, säger Susanna Brännström.

Hennes man Ted instämmer och säger att vännernas hjälp betyder mycket för familjen.

– Framförallt eftersom vi ser vilket otroligt stöd vi har av människor som verkligen bryr sig. Själva insamlingen och att vi ska bygga ett nytt kök är naturligtvis jättekul, men pengar har ju ingen betydelse i ett sådant här sammanhang. Men det är skönt att vi får något annat att tänka på, säger Ted Brännström.

Det nya köket är ritat och klart och nya vitvaror är beställda. Till helgen ska familjen åka och köpa resten av köket. Susanna ser fram emot att se sitt nya drömkök färdigt.

– Det kommer självklart att kännas jättebra, säger hon och skrattar.

För vännen Ted Bäckman betyder det mycket att han har kunnat hjälpa sina vänner och ge dem något att glädjas åt.

– Nu slipper de tänka på pengarna och kan i stället vara mer med varandra och med sin son, det är ju det som betyder något, säger Ted Bäckman.