Det är tyska BMW som på teknikmässan CES i Las Vegas presenterar fem gester som ska kunna användas i bolagets serie 7-modeller. Japanska Pioneer visar också upp ett nytt påfund för bilisterna: en doft som vederkvicker den som riskerar att slumra till bakom ratten.

– Det är sannerligen mystiskt och märkligt – och oprövat. Men Pioneer är inte först med att koppla ett sinnesorgan till ett annat, säger Mark Boyadjis, analytiker på konsultföretaget IHS Automotive.

Doften skickas ut i bilkupén om en sensor noterar att förarens puls sjunker – ett tecken på att hon eller han är på väg att nicka till. Entusiastiska besökare i Pioneers monter föreslog cappuccino och pepparmint som lämpliga väckningsdofter.

Säkerhetsexperterna har försiktigt välkomnat de nya teknikerna, men några har också påpekat att styrningen via gester i stället kan leda till förväxlingar.

– Om föraren inte vet hur gesterna ska användas, finns inte då risken att förvirringen ökar? frågar sig Henry Jasny, vice ordförande i trafiksäkerhetsorganisationen Advocates for highway and auto safety.