Fakta: Affären i Azerbajdzjan

I samband med privatiseringen 2008 av en andel i den azeriska telekomoperatören Azercell blir dåvarande Telia Sonera partner med bolag i skatteparadis som ytterst anses ha den enväldige presidenten Ilham Aliyevs familj som förmånstagare.

Kopplingarna avslöjas av journalisten Khadija Ismaylilova 2014. Hon häktas i december samma år och döms i september 2015 till 7,5 års fängelse. I maj 2015 avslöjar TT, SVT:s Uppdrag granskning och Ismayilovas nyhetsorganisation OCCRP att affären, som Telias förra ledning ingick, kan vara den största mutan i svensk historia, värd minst 6 miljarder kronor för Telias partner.

Skandalerna i forna Sovjetstater bidrog till att Telia i fjol beslutade att lämna regionen. Företaget hoppas att reträtten slutförs i år och dess nuvarande ledning har tagit avstånd från affären i Azerbajdzjan.

Fakta: Khadija Ismayilova

39 år.

Grävande journalist från Azerbajdzjan.

Verksam vid den internationella, mutgranskande organisationen The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) och Radio Free Europe/Radio Liberty.

Känd för sin rapportering om korruption i hemlandet. Ett avslöjande från juli 2014 visar hur Telia Soneras lokala partner har band till presidentfamiljen. Hon häktas i december samma år och döms i september 2015 till 7,5 års fängelse för brott som enligt människorättsorganisationer är politiskt motiverade.

Fick förra året den svenska Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne och belönades i april i år med FN-organet Unescos pressfrihetspris.

Sagt av Ismayilova om presidentfamiljen: "Jag granskar inte familjen Aliyev, jag granskar korruption. Problemet är bara att alla trådar leder till familjen Aliyev".

Enligt Ismayilovas advokat ändrade domstolen straffet på 7,5 års fängelse till ett villkorligt straff på 3,5 års fängelse.

– Vi förväntar oss att hon lämnar fängelset senare i kväll (onsdag), säger advokaten Fariz Namazly till nyhetsbyrån AFP.

Den grävande journalisten Ismayilova dömdes förra året till 7,5 års fängelse för bland annat olaglig näringsverksamhet och skatteflykt. Kritikerna anser dock att domen var politisk och att hon dömdes för att ha avslöjat den omfattande korruptionen inom president Ilham Aliyevs regim.

– Trots det hon blivit utsatt för, i form av hot och sexuella trakasserier och fängslanden, så har hon konstant vägrat att ge upp och hålla tyst. Det säger en hel del om vilken stark och modig människa hon är, säger Robert Hårdh till TT.

"Brickor i ett spel"

Han hoppas att Ismayilova ska rentvås från alla anklagelser, men säger att det inte är särskilt troligt.

– Regimen använder de här modiga människorättsförsvararna i Azerbajdzjan som brickor i ett spel, och att man vill se till att hålla henne under en viss kontroll.

Ismayilova, som fyller 40 på fredag, har sedan 2014 stått i centrum för avslöjandena kring det svenska telekomföretagets tvivelaktiga affärer i diktaturen.

– Det är naturligtvis glädjande. Vi tycker att journalister ska kunna granska oss kritiskt oavsett var i världen de är verksamma utan att råka illa ut, säger Henrik Westman, presschef på Telia Company.

Inte försökt påverka

Trots kritik från människorättsorganisationer har bolaget inte tagit upp hennes fall med regimen i Azerbajdzjan.

– Vi har inte engagerat oss direkt i hennes enskilda fall. Men vi har en väldigt långtgående yttrandefrihetspolicy som vi tar upp med makthavare i länder som Azerbajdzjan, där vi fortfarande är verksamma, men som vi är på väg att lämna.

TT: Vad har ni lärt er av det här fallet?

– Det som vi lärt oss, och som vi varit väldigt tydliga med de senaste åren, är hur viktigt det är med yttrandefrihet. Sedan finns det ju gränser för hur mycket ett telekomföretag kan påverka ett samhälle, säger Henrik Westman.