Fakta: Tempelstaden Bagan

De över 2 000 templen och pagoderna i Bagan finns i alla färger, former och storlekar. Några, som Shwezigonpagoden i Nyaung-U, gnistrar som guld i solnedgången medan Anadatemplet hyser långa buddastatyer. Shwesandawpagoden har terrasser med utsikt över hela Bagan, där mängder med tempel syns bland lummiga skogsdungar och grönskande jordbruksmark.

Bagan anses vara Burmas största turistattraktion. De flesta templen, pagoderna och klostren är från 1000-1200-talen.

Källa: Lonley Planet.

En kraftig jordbävning med en magnitud på 6,8 har inträffat i Burma, enligt amerikanska USGS. Flera pagoder i staden Bagan har skadats och minst en person har omkommit.

Skalvet skedde enligt myndigheten på 84 kilometers djup. Dess centrum var nära staden Chauk, strax söder om Bagan, ett populärt turistmål i centrala Burma med mängder av buddisttempel och monument.

Minst 66 buddistiska byggnader i Bagan uppges ha skadats, enligt BBC News. I staden Pakokku omkom en 22-årig man när en byggnad rasade.

Jordbävningen kändes även i den tidigare huvudstaden Rangoon, liksom i Thailands huvudstad Bangkok där det fick höga byggnader att svaja, enligt AFP:s reportrar.

Även i indiska Calcutta kändes skalvet och trafiken i tunnelbanan stoppades i väntan på efterskalv.

Lokala medier rapporterar enligt BBC News att ett 20-tal skadades i Bangladeshs huvudstad Dhaka, i samband med att de flydde ut ur en byggnad.