Fakta: Planerade tältläger

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ihop med Migrationsverket fått ett särskilt regeringsuppdrag att förbereda tillfälliga asylboenden i tält.

Förutom Revinge i Lunds kommun har MSB angett fyra platser för planerade tältläger där totalt cirka 3 000 asylsökande kan bo: Myttinge (Värmdö), Skogstibble (Uppsala), Jättuna (Flen) och Gävle övningsfält.

Efter regeringsbeslut tar det omkring åtta veckor innan lägret i Revinge för runt 375 flyktingar står klart. På de andra platserna dröjer det betydligt längre på grund av mer krävande förberedande markarbeten.

Källa: MSB

Upp till 250 personer ska få plats i nödlösningen utanför Lund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) räknar med att det ska vara inflyttningsbart om någon vecka.

– När vi insåg att det krävdes bygglov för det planerade tältboendet i Revinge har vi funderat på om det går att göra någonting i väntan på det, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid MSB, till TT.

Efter regeringsbeslut dröjer det runt åtta veckor innan det planerade lägret kan få grönt ljus är klart. Men för det här temporära tältlägret krävs varken bygglov eller att byggtekniska krav uppfylls, enligt MSB:s tolkning av plan- och bygglagen.

– Vi kan agera utan beslut av regeringen om sådan materiel som vi redan sitter på, säger Werger.

I oktober sattes provtält upp i Revinge men brandsäkerheten dömdes ut. Den nu aktuella tälttypen från MSB:s förråd är bättre, enligt Svante Werger, och säkras med brandvarnare, brandsläckare och vakthållning.

Den temporära lösningen är inte aktuell på andra platser.

– Vi har noga följt läget i Malmö och Skåne och känner att vi vill göra allt vi kan för att människor ska få tak över huvudet, säger Svante Werger.