De två svenskarna, 28 och 19 år, ska ha rest till Grekland för tio dagar sedan och greps i hamnstaden Alexandroupolis i torsdags. Männen bar på macheteknivar och misstänks för olaga vapeninnehav.

– De greps i samband med en rutinkontroll. Vi sökte igenom deras väskor och hittade de två knivarna, säger en grekisk poliskälla till TT.

I bagaget hittades även mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar – svenska kronor, euro och amerikanska dollar – uppger polisen. Enligt uppgifter i grekiska medier planerade de två att resa vidare till Turkiet och därefter till Syrien för att ansluta sig till IS. Männen ska även ha haft uniformer i packningen.

– Den enda officiella misstanken är vapenbrott, men misstankarna kan komma att utvidgas till att omfatta andra brott, säger poliskällan.

Tidigare terrordömd

28-åringen dömdes 2007 till ett långt fängelsestraff i Bosnien efter att ha gripits med ett självmordsbälte med nära 20 kilo sprängämnen. Delar av fängelsestraffet avtjänades i Bosnien och resten i svenskt fängelse.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp beskriver 28-åringen som något av en veteran i terroristsammanhang.

– Det här en person som har dömts och vi har därför ganska mycket information. Sedan har han varit mycket öppen på nätet om vad han håller på med.

– Han triggade i gång den första danska terrorcellen, den så kallade Glostrupcellen. Hans bakgrund har varit al-Qaida och jag vet inte om hans senare stöd för IS är rökridåer.

Att de männen greps med bland annat stora knivar förvånar inte Ranstorp.

– När individer ska till Syrien så ges de rådet att ta med sig campingutrustning, knä- och armbågsskydd och i det här fallet hade de också uniformer vilket nog beror på kylan.

Ett sökande

Enligt Ranstorp kan ursprunget till 28-åringens extremism kopplas till begravningen av en av hans vänner. Den dödes pappa skällde ut honom för att han inte kunde de rätta verserna ur koranen.

– I förhör har han sagt att det ledde till ett sökande och att han drogs in i extremistkretsar.

Fallet har lämnats över till åklagare och de två misstänkta kommer att ställas inför en domare i nästa vecka. Magnus Ranstorp tror inte att det blir några längre fängelsestraff.

– Han (28-åringen) blir nog så småningom tillbakaskickad till Sverige och jag tror inte att han tar så allvarligt på att han åkt fast.