Fakta: Greps i februari

Den nu 21-årige mannen greps av Säpo den 8 februari.

Flera anhöriga hade tidigare i samtal med Säpo vittnat om hur 21-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter.

Han greps sedan mamman åter kontaktat Säpo efter att ha upptäckt misstänkta bombingredienser. Två veckor senare hämtades 21-åringen till förhör.

Eftersom åklagare Ewamari Häggkvist bara gjorde en så kallad anslutningsöverklagan – där hon krävde straffskärpning – faller den överklagan och målet kommer inte att prövas av Svea hovrätt.

– Jag tyckte ju att domen var acceptabel, så jag tycker att det är bra att den vinner laga kraft, säger Häggkvist till Sveriges Radio.

Mannen dömdes för att ha skaffat en tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål för att tillverka en splitterbomb som han skulle använda för att genomföra ett terrorattentat. Förutom de beslagtagna föremålen hade mannen instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från Islamiska staten (IS).

Dessutom försökte han vid två tillfällen i juni 2015 att ansluta sig till IS, men stoppades i Turkiet. Vid båda tillfällena reste han iväg med kort varsel, på enkelbiljett, efter att ha tagit ut en stor summa pengar.

21-åringens försvarare säger till Sveriges Radio att han inte vill svara på varför överklagandet tagits tillbaka.