ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 15 november 2015
- Publicerad : 15 november 2015

Obama och Putin ska utplåna Islamiska staten – tillsammans

Terrorism och migration var två brännande teman på G20-mötet i Turkiet.Ledarna inom G20 vill stärka gränskontroller och flygsäkerhet för att motverka inflöde av utländska terrorkrigare.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som stod värd för mötet i turistorten Antalya uppmanade G20-ledarna att sända ett "mycket starkt, tufft" budskap mot terrorism mot bakgrund av de dödliga attackerna i Paris, enligt AFP.

Deltagarna höll en tyst minut för de 129 dödsoffren i Paris.

Lovade hjälp

USA:s president Barrack Obama beskrev attentaten i Paris som en attack på den civiliserade världen och lovade att landet ska hjälpa Frankrike att jaga de skyldiga och få dem ställda inför rätta.

LÄS MER: Massiv flygattack på söndagskvällen – bombar IS-fästen i Syrien

I sitt tal lovade Obama trappa upp ansträngningarna för att utplåna Islamiska staten (IS) i Syrien och förhindra rörelsen från att utföra attacker som de i Paris.

Vita husets biträdande säkerhetsrådgivare Ben Rhodes sade i ABC:s pratshow "This week" att USA och Frankrike ska öka sitt utbyte av underrättelser för en samordning av militära operationer i Syrien.

Sällsynt tillfälle

FN-chefen Ban Ki-Moon sade att det nu finns ett sällsynt tillfälle att med diplomatiska medel få ett slut på inbördeskriget i Syrien.

LÄS MER: Han jagas över hela världen efter terrordåden

Toppmötet slog fast att USA och Ryssland måste samarbeta för att bekämpa Islamiska staten i Syrien.

Europa tar enbart i år emot en miljon flyktingar från Mellanöstern och Afrika, bland annat till följd av kriget i Syrien.

Enskilt möte

USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin hade ett 35 minuter långt enskilt samtal. De slog fast att diplomatiska framsteg gjordes på mötet om Syrien i Wien i lördags.

De var överens om att behovet av att lösa konflikten i Syrien har blivit än mer tvingande efter Parisattackerna. De var också överens om att det behövs en FN-ledd politisk övergång och vapenvila i Syrien.

Putins rådgivare Jurij Usjakov sade att de är överens om de strategiska målen, men att det fortfarande finns meningsskiljaktigheter om taktiken.

LÄS MER: Fem inlägg om terrordåden i Paris som du inte ska dela vidare

 

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS