Fakta: Terrorhotnivåerna

Följande nivåer finns:

1. Inget hot.

2. Lågt hot.

3. Förhöjt hot.

4. Högt hot.

5. Mycket högt hot.

Misstankarna mot mannen avskrevs den 22/11 2015. Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, beslutet att publicera hans namn.

LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på den tidigare terrormisstänkta 22-åringen

Enligt underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska Mutar Muhanna Majid vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige.

Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén kan inte bekräfta uppgifterna.

– Jag förstår det stora intresset och önskar att vi kunde berätta mer, men vi måste prioritera det operativa arbetet och inte skada det på något sätt, säger hon till TT.

På Riksenheten för säkerhetsmål, som leder Säpo-utredningen, vill man bara bekräfta att förundersökningen "för närvarande" gäller en person.

TT: Kan det komma att bli fler?

– Det vet man aldrig, säger åklagaren Ronnie Jacobsson.

Sverige fick varning

De källor som TT har talat med har insyn i utredningen från flera olika håll och deras uppgifter är samstämmiga: Underättelseinformationen som ligger till grund för Säpochefen Anders Thornbergs beslut att höja terrorhotnivån kommer från europiska säkerhetstjänster.

– Jag kan bekräfta att vi har ett omfattande internationellt samarbete med olika säkerhetstjänster. Det är en absolut nödvändighet för att vi ska kunna förebygga framtida terrorattacker, säger Sirpa Franzén – utan att bekräfta de uppgifter som TT har tagit del av.

– Jag är förhindrad att prata om det. Detaljer i det hela är det ingen säkerhetstjänst som berättar om eftersom samarbetet bygger på förtroende.

Krypterad kommunikation

Terrorplanerna mot Sverige ska ha avslöjats när krypterad kommunikation mellan Sverige och Mellanöstern visade ett mönster som reste varningsflaggor hos europeiska säkerhetstjänster.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger sig inte vara förvånad över uppgifterna.

– Vi ser hur vanligt det är med appar som är krypterade i bägge ändar och de som använder dem vet hur signalspaningen fungerar. Vad de kanske inte vet är att det går att knäcka koderna, säger han.

Under onsdagskvällen skickades Mutar Muthanna Majids namn ut till samtliga poliser i yttre tjänst, tillsammans med en grynig bild som sägs föreställa honom. I meddelandet pekas mannen ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS). Han är anhållen i sin frånvaro och har även efterlysts i Norge och Finland. Enligt polisen i Norge finns inga indikationer på att han befinner sig där.

– Att man efterlyser personer också i grannländer är ganska vanligt, säger Kåre Songstad, beredskapsdirektör vid norska polisen vid en presskonferens.

Efterspanad i Norden

Någon officiell bekräftelse på att det är Mutar Muthanna Majid som polisen spanar efter finns ännu inte, men källor bekräftar för TT att det är uppgifter om denne man som spritts till polisen.

Och polisen klagar inte.

– Nu är bilden spridd i media och det kan vi eventuellt ha nytta av, säger polisens presstalesperson Fredrik Wallén till TT.

– Det är inte orimligt att det kan komma mer tips.

Men polisen har inga planer på att själva gå ut med bild och namn på den jagade mannen. Det är, om det skulle bli aktuellt, upp till Säpo.

– Det är Säpos utredning och den leds av en åklagare.