Fakta: Mutar Muthanna Majid

Mutar Muthanna Majid, vars namn åklagaren stavar Moder Mothama Magid, har sedan i tisdags varit anhållen i sin frånvaro för misstankar om förberedelse till terroristbrott.

Han pekades i ett meddelande som skickades ut till yttre poliser i tjänst ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt Expressen har han rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige.

Enligt underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska Mutar Muhanna Majid vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige.

Säpo har inte velat kommentera dessa uppgifter.

Misstankarna mot mannen avskrevs den 22/11 2015. Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, beslutet att publicera hans namn.

LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på den tidigare terrormisstänkta 22-åringen

Stockholms tingsrätt har utsett advokaten Ola Salomonsson att företräda Majid. På eftermiddagen hade han ännu inte haft kontakt med sin klient. Ett förhör kommer tidigast att kunna genomföras under helgen.

– Jag kan inte i dag (fredag) utan det blir tidigast på lördag förmiddag, säger han till TT.

I den framställan om offentlig försvarare som åklagaren har lämnat in framgår det att utredningen handlar om "förberedelse till terroristbrott i Stockholm".

Men det är fortfarande oklart var det planerade terrordådet var tänkt att utföras och om det ens är i Sverige.

– Såvitt åklagaren för närvarande känner till är det förberedelsegärningen som har ägt rum i Stockholm, säger åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander till TT.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman, som under fredagen tog över ansvaret som förundersökningsledare, vill inte själv svara på några frågor från TT om utredningen eller vilket mål de misstänkta terrorplanerna riktades mot.

Olika stavning

Inte heller Säkerhetspolisen vill låta sig intervjuas, med hänvisning till förundersökningssekretess.

I domstolshandlingarna stavas 22-åringens namn "Moder Mothama Magid". På Facebook finns ytterligare en stavning: "Mothanna". Vilken stavning som är korrekt är oklart. Likaså vilket land Majid kommer ifrån. Myndigheterna vet helt enkelt ännu inte säkert vem han är. Men man tror sig ha gripit rätt person.

– Än så länge talar allt för det, säger Hans Ihrman till Dagens nyheter.

I flera medier finns uppgifter om att Mutar Muthanna Majid kom till Sverige i september. Enligt Aftonbladet lämnade han in sin asylansökan på Migrationsverket i Märsta, norr om Stockholm.

De uppgifterna stöds av hans Facebook-profil, där hans första uppdatering från Sverige var just i Märsta den 17 september. Bara några dagar senare befann han sig i Boliden, där han greps i torsdags kväll.

"Hatar IS"

På Facebook kan man följa 22-åringens resa från Mosul i Irak, som han anger som sin hemstad, via Turkiet där han vistades från någon tidpunkt kring årsskiftet tills det att han kom till Sverige. Intrycket av hans liv på den sociala mediesajten står i bjärt kontrast till de allvarliga brott han nu misstänks för. Det syns inga spår av att han skulle ha radikaliserats eller ha sympatier med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Han har bland annat gillat bilder på amerikanska armén, USA:s president Barack Obama och amerikanska nyhetssidor. Han har också Facebook-vänner som är shiamuslimer, som IS bekämpar, skriver Expressen.

Det är helt uteslutet att Mutar Muthanna Majid hade terroristplaner i Sverige för den Islamiska statens (IS) räkning, säger en av hans vänner i Boliden.

– Han hatar IS. Han flydde hit på grund av IS och om Mosul skulle befrias skulle han återvända direkt.

"Guldstjärnor i boken"

Den misstänktes pappa, som Aftonbladet talat med, tror att sonen kommer att släppas eftersom det är "omöjligt" att 22-åringen jobbat för IS.

– Han skulle inte göra någon förnär. Han skulle inte kunna skada en liten kyckling, säger pappan.

Magnus Norell, som forskar om bland annat terrorism, pekar på att det finns en hel del frågetecken kring misstankarna. Han tycker att det är viktigt att vara försiktig med slutsatser om 22-åringen innan information bekräftats.

Säpo har ännu inte bekräftat hur man hittade Majid eller hur man har kunnat undgå att tidigt spåra honom i Migrationsverkets register.

Själva gripandet i Skellefteå har fått rungande beröm av rikspolischefen Dan Eliasson.

– Allt kommer säkerligen att granskas i efterhand och då är jag säker på att väldigt många polisanställda kommer att få guldstjärnor i boken, säger han.