Fakta: Mutar Muthanna Majid

Mutar Muthanna Majid, vars namn åklagaren stavar Moder Mothama Magid, har sedan i tisdags varit anhållen i sin frånvaro för misstankar om förberedelse till terroristbrott.

Han pekades i ett meddelande som skickades ut till yttre poliser i tjänst ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt Expressen har han rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige.

Enligt underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska Mutar Muhanna Majid vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige.

Säpo har inte velat kommentera dessa uppgifter.

Misstankarna mot mannen avskrevs den 22/11 2015. Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, beslutet att publicera hans namn.

LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på den tidigare terrormisstänkta  

– Han förnekar brott och nu är det upp till åklagaren, säger advokat Ola Salomonsson till TT efter lördagens förhör.

Vice chefsåklagaren Hans Ihrman har till klockan 12.00 på söndagen att besluta om han ska begära den misstänkte häktad. Åklagarmyndigheten meddelar att 22-åringen är fortsatt anhållen och att ytterligare utredningsåtgärder ska utföras på kvällen och på söndagsförmiddagen.

Lördagens förhör varade i minst tre timmar, enligt advokaten. 22-åringen förhördes också lika länge natten till lördagen, men han mår under omständigheterna väl.

"Förklarat sig"

– Jag tycker ändå att han såg fräschare ut i dag, han var redig och klar, säger Salomonsson som också understryker sekretessen som hindrar honom att säga så mycket från förhöret, som hålls via tolk.

– Jag kan bara säga att han har förklarat sig och svarat på frågor.

Majid är anhållen på den lägre misstankegraden – skäligen misstänkt – för att i Stockholm ha förberett terroristbrott. Var själva terroristbrottet skulle begås är oklart.

På Facebook går det att följa 22-åringens resa från det IS-kontrollerade Mosul i Irak, som han anger som sin hemstad, via Turkiet till Sverige och Märsta och Boliden. Intrycket av hans liv på den sociala mediesajten står i bjärt kontrast till de allvarliga brott han nu misstänks för. Det syns inga spår av att han skulle ha radikaliserats eller ha sympatier med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

"Inte så enkelt"

Enligt medierapportering ska Säpo ha varskotts av europeiska kollegor om att Majid kan finnas i Sverige. Frågan är varför han efterlystes när han var registrerad hos Migrationsverket som asylsökande och hade befunnit sig här i veckor, om inte månader, med sitt namn på dörren på boendet i Boliden. Det framgår också på den terrormisstänktes hemsida att han öppet angivit att han är i Sverige och Boliden.

– Underrättelsearbetet är inte så enkelt, det är ett långt och intensivt pusselläggande och innan vi agerar så lägger vi just det här pusslet, säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz till TT.

På Säpos hemsida uppges att ett intensivt underrättelsearbete tog vid efter det att Majid anhölls i sin frånvaro i tisdags, vilket ledde fram till gripandet i Boliden i torsdags. Före tillslaget säkerställdes information tillsammans med olika myndigheter och den misstänkte greps utan fara för allmänheten, skriver Säpo.

"Diskret sätt"

Men advokat Thomas Olsson – som har haft flera terroranklagade klienter och även varit mycket kritisk mot svenska rättsmyndigheters agerande – är undrande.

– Det största frågetecknet är hur det kommer sig att man från Säkerhetspolisens sida har valt att så öppet redovisa att man letar efter den här personen och på så sätt förvarna honom om att han är eftersökt, när det har funnits en möjlighet att på ett ganska diskret sätt eftersöka honom via Facebook, registeruppgifter hos Migrationsverket och till och med namnskylt på dörren och sedan kunna söka upp och gripa honom under mer diskreta former.

Olsson påpekar att jihadister flera gånger visat sig vara oerhört farliga när de ska gripas.

– Då har man ju tagit en otroligt stor risk här och varför man har gjort det behöver ju besvaras.