Fakta: Klimatmötet i Paris

Klimatmötet COP 21 i Paris äger rum mellan den 30 november och den 11 december. Det startar med ett toppmöte där bland andra USA:s president Barack Obama, hans ryske kollega Vladimir Putin och Sveriges statsminister Stefan Löfven väntas delta.

Omkring 120 statschefer och 40 000 delegater från 195 länder väntas till mötet.

Ett globalt avtal i Paris är tänkt att ersätta Kyotoprotokollet som löpte ut 2012. Kommer man överens om ett bindande avtal ska detta träda i kraft 2020

Den franska högerns ledare Nicolas Sarkozy gick till attack mot Hollande direkt efter helgens terrordåd som tog minst 129 liv: Presidenten och regeringen har inte gjort sin läxa vad gäller nationell säkerhet efter dåden mot bland annat satirtidningen Charlie Hebdo i januari, hävdar expresidenten Sarkozy.

– Övervägdes alla konsekvenser efter januariattackerna? Svaret är nej, säger han till tidningen Le Monde.

Sarkozy anser att större antiterroråtgärder borde ha satts in direkt efter Frankrikes militära insats i Syrien. Han ska ha varit på väg att begära att klimatmötet COP 21 skulle ställas in, men övertalades av Hollande att avstå.

Axelryckning

Redan före terrorattackerna stod det klart att Frankrikes sargade ekonomi och stigande arbetslöshet – något många lastar Hollande för – överskuggar intresset för COP 21. Andelen fransmän som tycker att presidenten gör ett bra jobb var i oktober nere på årslägsta 16 procent, enligt en mätning i tidningen Le Figaro. I Paris har lokala kraftansträngningar gjorts för att engagera befolkningen inför klimatmötet, bland annat genom att låta flera kulturevenemang gå i miljömedvetenhetens tecken. De har dock bemötts med litet mer än axelryckningar.

– Jag och mina vänner pratar i princip aldrig om det. Konferensen är viktig så klart men det är inte så många av oss som bryr sig om att den hålls just här, säger den 30-åriga Parisaren Keyvan Makooi till TT.

– De flesta fransmän har det rätt jobbigt nu och då blir det att de mest tänker på sig själva.

Andra orosmoln

Pierre Radanne, en miljöpolitisk expert som följt den socialistiska regeringens förberedelser inför klimatmötet, säger att fransmännens likgiltighet inför värdskapet är ett symptom på hur landet mår i stort. Och enligt honom är svaret: Inte så bra. Terrorattackerna har förvärrat situationen ytterligare. Efter attentaten i januari prisade Hollandes beslutsamma agerande och hans popularitet dubblades på kort tid – men nu är den politiska tonen mer hätsk.

När det gäller klimatmötet ska Hollande till en början ha haft det svettigt att övertyga sin regering om att Paris borde stå värd för konferensen.

– Flera ministrar var emot det eftersom det fanns en rädsla för att misslyckandet i Köpenhamn skulle upprepas, säger Radanne med hänvisning till att 2009 års klimatkonferens i Danmark avslutades utan att man fått ett nytt bindande klimatavtal på plats.

Juristen och Parisbon Anne Lise Radenez instämmer i resonemanget.

– Får världen till ett bindande avtal så kanske Hollande lyckas skrapa ihop några enstaka poäng, men misslyckas det så kommer man att tycka att det är en bekräftelse på att han är oförmögen att få saker gjorda.