Fakta: Terrordygnet i Köpenhamn

14 februari 2015:

Cirka 15.30: 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein skjuter flera skott mot kulturhuset Krudttønden där det pågår ett debattmöte om yttrandefrihet. Svenske konstnären Lars Vilks är en av deltagarna. Filmregissören Finn Nørgaard dödas och två poliser träffas, men överlever.

17.24: Säkerhetspolisen PET informeras om en konfirmationsfest klockan 19 i synagogan på Krystalgade i Köpenhamn. Men säkerhetspolisen hade känt till arrangemanget sedan 21 januari.

17.50: PET informerar Köpenhamnspolisen om arrangemanget på Krystalgade.

18.42: PET rekommenderar bevakning vid synagogan.

19.22: En patrull är på plats vid synagogan.

15 februari 2015:

00.40: Gärningsmannen kommer till synagogan.

00.41: En patrull ser honom och gör bedömningen att han är berusad. Gärningsmannen ser ut att spy.

00.41: Gärningsmannen står en meter framför den civila och obeväpnade vakten Dan Uzan och skjuter honom i ansiktet.

00.41: Två poliser som är placerade vid synagogan blir också träffade av skott, innan gärningsmannen flyr.

Cirka 04.50: Gärningsmannen dödas i nordvästra Köpenhamn. Två poliser skjuter honom.

I början av februari 2016 åtalades fyra personer i Danmark för medhjälp till terrorism. De misstänks ha hjälpt den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein att attackera synagogan i centrala Köpenhamn.

Åklagare har slagit fast att det var nödvändigt och försvarbart av polisen att skjuta honom efter attentatet vid Krudttønden och synagogan i Köpenhamn.

Källa: Rigspolitiet

Klockan slog 15 och Lars Vilks-kommitténs seminarium "Kunst, blasfemi og ytringsfrihet" startade i kulturhuset Krudttønden på Østerbro. Lars Vilks – känd för sina teckningar av profeten Muhammed som rondellhund – var en av deltagarna.

En halvtimme senare avbröts yttrandefrihetsdiskussionen av skottlossning. Utanför stod Omar Abdel Hamid el-Hussein och sköt mot kulturhuset. Filmregissören Finn Nørgaard träffades i bröstet och dog.

30-talet skott avlossades. Terroristen flydde. Poliser syntes överallt. Två placerades utanför synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn. Där stod också judiske Dan Uzan, som frivilligt och obeväpnad vaktade en konfirmationsfest.

Sköts till döds

Han arbetade för att skapa trygghet och skydda religionsfriheten. Något han fick betala för med sitt liv, vid midnatt sköts han till döds av samme terrorist.

Skotten haglade i huvudstaden. Poliser besköts. Tidigt morgonen därpå fick polisen syn på el-Hussein och avlossade tiotals skott. Han dog och den över 13 timmar långa terroristjakten var över.

Ett år har snart gått. Konferensen "Kunst, blasfemi og ytringsfrihet" är tillbaka dagen före ettårsdagen. Lars Vilks-kommittén är återigen arrangör och ett yttrandefrihetspris ska delas ut. Men nu hålls mötet i parlamentsbyggnaden Christiansborg.

– Det är en säker plats och egentligen den enda som dansk säkerhetspolis är nöjd med, säger Lars Vilks till TT.

Han bor med neddragna gardiner på hemlig ort sedan Charlie Hebdo-attentatet i Paris i januari 2015. Sedan dess har han flyttat några gånger. Han slussas in och ut ur bostaden för att inte bli upptäckt.

– Efter Krudttønden skärptes allting. Då blev det här en mer definitiv historia som på obestämd tid rullar vidare. Alla möjliga säkerhetsåtgärder vidtas. Man är bättre beväpnad i dag, säger Lars Vilks till TT och förklarar att han trots allt börjat vänja sig.

Lever som vanligt

"Det Danmark, du kender" – förra statsministern Helle Thorning-Schmidt (S) myntade begreppet i sitt nyårstal sex veckor före terrordådet. En slogan som följde med henne inför valrörelsen. Men det dröjde inte länge förrän Danmarksbilden var något som danskarna inte alls "kender" (känner igen). Allmänheten varnades för att vistas utomhus. Poliser kryllade i huvudstaden. Men att tiotusentals personer därefter slöt upp vid en av attentatsplatserna – för att hedra offren och hylla demokratin – blev en tydlig markering av att danskarna inte låter sig skrämmas.

Åtta av tio tillfrågade danskar i en Gallup-undersökning anser att det är "sannolikt" eller "mycket sannolikt" att Danmarks drabbas av terror i år. Samtidigt svarar hela nio av tio att de fortsätter att leva som vanligt.

Danmark är under allvarligt hot från människor som vill landet något ont, konstaterade justitieministern Søren Pind för Berlingske när tidningens Gallup publicerades i slutet av november.

– Den enda lösningen är en vaksam underrättelsetjänst och en nationell gemenskap, att vi är uppmärksamma och samtidigt insisterar på att hotet inte ska gå ut över vår gemenskap.