Fakta: Belgien

Belgien som land skapades först 1830 då den katolska delen av Förenade Nederländerna slet sig loss från den protestantiska.

Namnet Belgien togs från det keltisk-germanska folkslag som en gång ska ha bebott området. Några etniska "belgare" har dock inte funnits sedan romartiden.

I dag fungerar Belgien som en federation där centralregeringen i Bryssel kontrollerar bland annat utrikes-, försvars-, finans- och socialpolitiken, samtidigt som de tre regionerna – Flandern, Vallonien och Bryssel – har utbrett självstyre med egna regionparlament och -regeringar.

I östra Belgien finns även en liten tyskspråkig minoritet, med viss autonomi inom Vallonien.

Ett regngrått Bryssel gick på tisdagen in i fjärde dagen med terrorhot på maxnivå, militärer på gator och torg och stängda tunnelbanor och skolor.

Ännu har polisen inte hittat 26-årige Salah Abdeslam, som tros ha tagit sig hem till Bryssel-kommunen Molenbeek efter att ha funnits med under terrorattacken i Paris den 13 november.

Trots rädslan för terror syns nu också en växande irritation. Det franskspråkiga miljöpartiet, Ecolo, har krävt att höger-mitten-regeringen förklarar sig för parlamentet.

"Islamo-socialism"

Från det största regeringspartiet, flamländska separatistpartiet NVA, hörs samtidigt svidande kritik mot framför allt det franskspråkiga socialistpartiet PS och dess förre borgmästare i Molenbeek, Philippe Moureaux.

"20 år av PS låt-gå-politik och 'islamo-socialism' har fört oss dit vi står i dag: med Bryssel som bakre bas för det islamska barbariet", skriver NVA-senatorn Karl Vanlouwe i en blytung attack i tidningen Le Soir.

Hårda ord har även hörts från utlandet. Nyhetssajten Politico utnämnde i förra veckan Belgien till en "failed state" – ett uttryck som annars mest brukar användas för krigshärjade områden som Libyen eller Somalia.

Nation utan stat?

Ett grundbekymmer är den djupa klyftan mellan landets två stora folk- och språkgrupper: flamländarna i norr och vallonerna i söder.

Franska tidningen Le Monde varnar för att fokuseringen på att ständigt överföra mer makt till regionerna gjort att den belgiska statens grundläggande uppgift att erbjuda sina medborgare säkerhet har hamnat i skymundan.

"Genom att blanda ihop regionalisering och effektivitet riskerar denna stat utan nation att bli en nation utan stat", skrev Le Monde i måndags.