Fakta: Tungviktaren Texas

Texas är USA:s näst mest folkrika delstat (efter Kalifornien) och vid tisdagens primärval ska hela 155 republikanska delegater fördelas – att jämföra med 133 delegater totalt i de redan avgjorda fyra delstaterna Iowa, New Hampshire, South Carolina och Nevada. För demokraterna gäller 222 vanliga delegater och 29 så kallade superdelegater.

Texas kommer att ha betydligt mer inflytande i år än vid tidigare primärval, då datumet flyttats från maj, när kampen redan brukar vara avgjord.

De republikanska delegaterna fördelas i Texas efter ett proportionellt system. Det är dock inte så enkelt att den som får 30 procent av rösterna får 30 procent av delegaterna, utan den som får egen majoritet i ett distrikt eller i hela delstaten får bonusdelegater.

Texas, vars smeknamn är “The Lone Star State", ses framför allt som en republikansk delstat. I presidentvalet 2012 valde 57 procent republikanernas kandidat Mitt Romney framför Barack Obama. Södra Texas, närmast den mexikanska gränsen, röstar dock framför allt demokratiskt.

Fakta: Det händer i valrörelsen

1 mars: "Super-tisdagen", minst 13 delstater röstar, bland dem Texas, Georgia och Virginia

15 mars: Primärval i de viktiga delstaterna Florida, Illinois, Missouri och North Carolina

26 april: Primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania

7 juni: Primärval eller nomineringsmöten i sex delstater, bland dem Kalifornien

14 juni: Primärvalsprocessens sista dag

18-21 juli: Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio

25-28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania

8 november: Presidentval

Strax utanför Falfurrias, en timmes bilkörning från gränsen till Mexiko, dyker plötsligt en vägspärr upp i det torra, ödsliga landskapet. Personer i militärkläder ber om ID-handlingar och en schäfer sniffar kring bilarna. Här i södra Texas finns flera av dessa checkpoints för att hålla uppsikt över vad och vilka som färdas från gränsen och norrut in i USA.

Gränsen är en betydande faktor när Texasborna på tisdagen röstar fram sina kandidater inför presidentvalet i höst. Det är här som Donald Trump lovat att resa sin beryktade mur och det är här som många av USA:s elva miljoner papperslösa lever och arbetar. Om bara några år beräknas majoriteten i Texas vara spansktalande.

Bobbie Ryan driver en liten butik i Kingsville i södra Texas. Hon ser ofta personer som hon är övertygad om är i USA illegalt.

– Men gränspolisen säger till oss att inte göra något, säger hon frustrerat.

Hon tänker rösta på Texas senator Ted Cruz, som precis som Trump vill bygga en mur mot Mexiko.

– Han är den mest konservative av kandidaterna. Han tror på konstitutionen och han kommer att kämpa för vår rätt att bära vapen. Det är en viktig fråga för oss.

Vinna eller försvinna

Hemmasonen Cruz leder mätningarna i Texas någon dag före valet men marginalen till Trump spås bli allt ifrån 1 till 15 procentenheter. Det är vinna eller försvinna som gäller för Cruz – kan Texas sittande senator inte ens vinna stort i sin egen delstat, hur ska han då kunna ta hem landet?

Den trumpska segermaskinen har ångat på genom de senaste två delstaterna och prognoserna förutspår även en stark supertisdag för hans del. Miljardären har precis fått en förtidsröst av Harold Johnson, en före detta militär stationerad vid närliggande Fort Sam. Det satsas för lite på militären, endast fyra procent av budgeten, påstår Johnson.

– Veteranerna måste få bättre tillgång till vård. Och militärbudgeten måste utökas, i dag är den bara fyra procent tror jag, jämfört med utbildningsinsatser som får runt 16 procent. Det är inte klokt, säger han.

Två kvinnor utanför himlar med ögonen och skrattar lite nervöst när de hör Trumps namn och muren nämnas.

– Vansinne, säger de.

Men de ser det inte längre som en omöjlighet att han kan vinna.

Demokraterna populärast

I Demokraternas primärval ska väljaren Israel Gonzalez rösta på Hillary Clinton. Här i södra Texas röstar majoriteten faktiskt demokratiskt. Gonzales beskriver Trump som en farlig man och säger att en mur inte kommer att lösa några problem – men gränsbevakningen är trots det något han funderar över.

– Saker har förändrats här de senaste 15–20 åren. Knarkkartellerna finns i närheten nu, de köper upp mark i Rio Grande-dalen.

Samtidigt fortsätter tusentals människor varje år att sätta sina liv på spel för att kunna ta sig till USA.

Mellan 1998 och 2013 har över 6 000 lik hittats ute på de vidsträckta rancherna i södra Texas.