Bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom kallas ibland även manodepressiv sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad.

Under en manisk period är det vanligt att man är överdrivet upprymd, överaktiv och har ett extremt stort självförtroende.

När man är deprimerad känner man sig ofta nedstämd, har svårt att koncentrera sig och har dåligt självförtroende.

Källa: 1177.se.

I slutet på januari blev Therèse Molander, 25, diagnostiserad som biopolär, men det var först under 2013 som hon började inse att hon kanske hade någon sjukdom.

– Jag har antingen gått i skolan eller haft arbetsroller där jag har varit kunnat vara flexibel. Så fick jag ett jobb där jag var tvungen att vara på plats på jobbet. Då insåg jag ganska snabbt att det inte alltid funkade. Vissa perioder kunde jag inte gå till jobbet över huvud taget, säger hon. 

När hon var nere kunde hon vara helt tom och sitta i en halvtimme utan att veta vad hon gjorde. När hon inte var nere var hon däremot på topp. Då kände hon sig odödlig och presterade på en oerhört hög nivå.

– Man har hur mycket energi som helst, eftersom man fokuserar på det man är manisk över just då. Man är också väldigt kreativ. Om det är en arbetsuppgift man har framför sig kännde man sig nästan oövervinnerlig.

Therèse säger att hon haft tur, eftersom hon haft rätt personer runtomkring sig. Jakten på att få en diagnos var nämligen knappast smärtfri.

– Jag fick höra allt från att det kunde vara cancer till att jag hittade på allt. Sedan fick jag antidepressiva, vilket bara gav mig flera månaders mani. Så när jag fick diagnosen kändes det fruktansvärt och fantastiskt på samma gång. Fruktansvärt eftersom jag aldrig skulle bli frisk men fantastiskt för att kampen om att få hjälp fick ett slut.

Att hon bestämde sig för att skriva ett blogginlägg om sin sjukdom handlade dels som ett sätt att kunna bearbeta det själv, men också för att råda bot på de tabun som finns kring psykisk ohälsa i samhället i dag.

– Det finns så mycket stigman och tabun. Folk som tar två steg bort i rädsla att bli smittade nästan. Folk vet så mindre om psykiska diagnoser än fysiska. Jag har fått mejl från personer som inte vågar berätta för att de är rädda att inte få jobb, säger hon och fortsätter:

– Man glömmer bort det här med att så länge man definierar något så fungerar vardagen. Precis som en diabetiker tar sina sprutor tar någon med en psykisk diagnos sina mediciner. Då funkar det.

Att blogginlägget delats över 8 000 gånger och att fler än 45 000 unika besökare var inne på Therèse blogg på bara ett dygn tycker hon är väldigt talande, men knappast något hon väntat sig.

– Jag trodde att det skulle vara ett par hundra. Samtidigt tror att alla antingen känner någon eller har en närstående med en diagnos. Men man vågar inte prata om det, även fast det finns ett behov av det. Jag hoppas att det här inlägget kan hjälpa en bit på vägen.