Sarah Gray var gravid med tvillingar. Hon fick tidigt veta att ett av hennes barn inte skulle klara sig länge efter att det var fött. Då bestämde hon sig för att hjälpa vetenskapen. Den gripande historian om Thomas Gray berättades i The Inquirer.

Thomas Gray föddes den 23 mars 2010 på Fairfax-sjukhuset i Virginia. Men han dog efter sex dagar. Han föddes utan delar av hjärnan.

– Istället för att se honom som ett offer såg jag honom som tillgång för vetenskapen, säger Sarah Gray till The Inquirer.

Sarah var tvungen att bära båda barnen i magen för att skydda den friska tvillingen, Callum Gray.

Efter att Thomas dött donerade hon hans ögon och lever, samt navelsträngsblod från båda bröderna, till forskning.

Thomas hornhinnor skickades till Schepens Eye Research Institute i Boston, som är kopplat till Harvard Medical school. Hans lever och navelsträngsblod donerades till Duke University i North Carolina.

Två år senare besökte hon Boston dit hornhinnorna gått. Då fick hon veta vad ögonen använts till. Läkaren sa "ögon från spädbarn är värda sin vikt i guld" på grund av sina regenerativa egenskaper.

Sarah Gray fick veta att hennes donation i framtiden skulle kunna hjälpa forskare att bota blindhet som sitter på hornhinnan.

Därefter åkte hon till North Carolina och fick reda på att navelsträngsblodet en dag skulle kunna förhindra samma sjukdom som dödade Thomas – anencefali – en medfödd utvecklingsrubbning och missbildning.

Och som om inte det var nog fick Sarah i somras veta att Thomas näthinnor donerats till University of Pennsylvania. Det hade hon inte haft en aning om tidigare. Där fick hon nyheten att forskare kunnat bota cancersjukdomen retinoblastom, en sjukdom som förekommer i ögonen hos små barn. Detta genom hennes donation.

– Det är nästan omöjligt att få normala näthinnor från ett barn, sa läkaren Arupa Ganguly, som sköter labbet på University of Pennsylvania.

– Thomas prover är väldigt värdefulla för oss.

Sarah Gray säger att all den nytta som Thomas har kunnat bidra med har hjälpt henne att hantera förlusten av sitt barn.

– Som jag ser det kom vår son in på Harvard, Duke och Penn. Han har ett jobb. Han är viktigt för världen. Jag kan bara hoppas att mitt liv blir lika viktigt, säger Sarah Gray till The Inquirer.