Bakgrund: Tidszoner

Tidszoner infördes av 25 nationer på en internationell konferens 1884 eftersom resande och kommunikationer blev globala. Men det finns inget världsorgan som reglerar ländernas tidszoner. Suveräna stater bestämmer själv, med följd att det globalt sett är ganska ovanligt att tidszoner helt matchar soltiden.

Förra året flyttade Nordkorea tillbaka tiden en halvtimme utan att rådfråga Sydkorea. "Pyongyang time" var en markering mot Japans imperialism; det hade gått 70 år sedan den japanska ockupationen upphörde.

Grannen Kina är det största landet med bara en tidszon, trots att det är 500 mil från öst till väst. Även Indien nöjer sig med en enda tidszon.

Ryssland är ett kapitel för sig. 2011 bestämde dåvarande president Dmitrij Medvedev att landet skulle permanenta sommartiden och slopa två tidszoner. Efterträdaren Vladimir Putin ändrade detta 2014. Nu har Ryssland permanent vintertid (normaltid) och återigen elva tidszoner.

I Spanien har debatten om tidszon tagit ny fart i år. Landet ligger så långt västerut att det borde ha samma tid som Portugal och de brittiska öarna. Men Spanien har haft samma tid som Centraleuropa och Skandinavien sedan 1942, när Francodiktaturen valde att ställa klockan som Hitlertyskland. Förespråkarna för en återgång till den naturliga iberiska tiden lyfter fram att sömnbrist hos medborgarna leder till bland annat försämrad produktivitet och tidsskillnaden ger andra européer intrycket att spanjorerna har sena vanor.

Källor: Washington Post, AFP, varldenshistoria.se

Venezuela, med en av världens största oljereserver, har kastats in i ekonomiskt kaos sedan råoljepriserna kollapsat. Till råga plågas landet av kritisk elbrist på grund av svår torka. Den helt dominerande vattenkraftdammen Guri riskerar att torrläggas.

President Maduro skyller torkan på klimatfenomenet El Niño. Högljudda kritiker inom oppositionen talar hellre om misskötsel av landets energinätverk.

Hur som helst har den socialistiska regeringen bestämt att tiden flyttas fram 30 minuter natten till den 1 maj, för att åter vara fyra timmar efter grundtidszonen GMT.

Som i Nordkorea

– Den extra halvtimmen solljus leder till bättre elbesparing på kvällen när folk återvänder från jobb och skolor, och börjar använda belysning och luftkonditionering, sade vetenskapsminister Jorge Arreaza nyligen enligt The Guardian.

Chávez ansåg att tidszoner var ett imperialistiskt påfund. 2007 ändrade han helt sonika tiden med motivet att landets skolbarn och fattiga skulle vakna upp i dagsljus. Ett liknande ingrepp i tiden gjorde Nordkorea i fjol.

Venezuelas aktuella tidszonsreform föregås av andra radikala åtgärder för att spara el. Exempelvis har regeringen kortat arbetsveckan för offentliganställda från fem till två arbetsdagar – med bibehållen lön. Och från och med måndag införs fyra timmars elavbrott, en inskränkning som ska gälla i 40 dagar, enligt Maduro.

Chefen för näringslivsorganet Fedecamaras klagar på att åtgärderna dämpar företagens aktivitet just när landet behöver ökad produktion, inte minskad.

Värsta matkrisen

Även vattnet ransoneras och livsmedel börjar bli en bristvara på flera ställen.

– Vi står inför den värsta matkrisen i Venezuelas historia, säger oppositionspolitikern Ismael García enligt AFP.

Oppositionen hävdar att den samlat in en över miljon underskrifter för en folkomröstning om Maduros presidentskap. I nästa vecka ska den nationella valkommissionen kontrollera namnlistan.

Måhända klämtar klockan för Maduro. Fast numera en halvtimme tidigare.