– Det är vackert och har verkligen karaktär. Det ska bli fantastiskt att få jobba med det.

Konservator Kristiane Strætkvern ser fram emot att ta itu med figurhuvudet från det förlista skeppet Gribshunden, som är tillbaka i Köpenhamn efter 521 år.

Fakta: Grip och hund i ett

Namnet Gribshunden kommer från orden grip och hund. Örlogsskeppet byggdes i Europa, sannolikt Holland, på 1480-talet och förliste utanför Ronneby 1495 sedan en brand utbrutit.

Vraket, på nio meters djup, har varit känt sedan 1970-talet, men först 2013 fastställdes att det var just Gribshunden.

När det välbevarade figurhuvudet togs upp på land förra sommaren upptäckte forskarna nya detaljer: I djurets mun finns ett snidat människohuvud med ett ansikte förvridet av ångest. Om huvudet håller på att sväljas eller spottas upp överlämnas åt betraktaren att avgöra.

Den 23 mars invigs en utställning på Blekinge museum om Gribshunden.

Källa: Marcus Sandekjaer, Blekinge museum

– Vi sluter cirkeln efter 521 år, säger Marcus Sandekjaer, chef på Blekinge museum, till TT under resan tillbaka mot Danmark.

I Köpenhamn väntar nu först undersökning av det monsterliknande figurhuvudet med ett ångesthärjat människohuvud i munnen. Sedan ska det ligga två år i kemikaliebad och därefter frystorkas.

"Har karaktär"

Konservator Kristiane Strætkvern ser fram emot att få se det i ögonen.

– Det är vackert och har verkligen karaktär. Det ska bli fantastiskt att få jobba med det, säger hon.

Örlogsfartyget lämnade Köpenhamn 1495 för att föra Danmarks kung Hans till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen. När fartyget låg för ankar utanför Ronneby utbröt brand, fartyget exploderade och sjönk till botten. Om det var en olycka eller ett sabotage är okänt. 150 personer var ombord, dock inte kungen. Hur många som överlevde är okänt.

Bärgningen av den uppåt 300 kilo tunga galjonsfiguren förra sommaren väckte stor internationell uppmärksamhet, eftersom Gribshunden var samtida med Columbus och Vasco da Gama.

Ensamt kvar

– Det finns inga andra skepp kvar från Columbus tid, eftersom skeppsmask och annat har gjort att de ätits upp och förstörts. Då är det ett skepp kvar som gått in i Östersjön och förlist och det är bevarat, säger Marcus Sandekjaer.

Större delen av skeppet ligger kvar på havsbotten, men fler dykningar planeras. Att ta upp hela finns det däremot inga planer på i nuläget. Dels skadades skeppet av branden och explosionen och dels har alla nitar och spikar rostat bort, så vraket är ihopfallet.

Den 23 mars invigs en ny utställning på Blekinge museum om Gribshunden. På sikt drömmer museichefen om en helt egen museifilial för skeppet i Ronneby.