Fakta: Valrörelsen i USA

Natten till måndag: Den andra debatten mellan Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder.

Källa: TT

Pressen är hårdast på republikanen Trump. I veckan avslöjades grovt sexistiska uttalanden han gjorde 2005.

Följden har blivit en revolt inom det republikanska partiet. Ett dussin senatorer, lika många medlemmar i representanthuset och tre guvernörer har dragit tillbaka sitt stöd till den 70-årige fastighetsmagnaten.

Representanthusets talman Paul Ryan, också han republikan, sade sig vara "äcklad" över Trumps kvinnosyn. Och vicepresidentkandaten Mike Pence kände sig "förolämpad".

Sent på söndagen fördömde också president Barack Obama Trumps "förnedrande" kommentarer om kvinnor.

Till och med Trumps fru Melania Trump – som gifte sig med honom några månader före den avslöjande inspelningen – talar om hans uttalanden som "oacceptabla och kränkande". Hon uppmanar ändå väljare att rösta på honom:

– Jag hoppas att folk accepterar hans ursäkt, som jag har gjort.

Mot repen

Trumpkampanjen har kämpat i motvind på sistone och den plumpe miljardären har fallit i opinionsmätningarna.

Ytterligare en sten i skon är The New York Times uppgifter som tyder på att affärsmannen utnyttjat lagar så att han sluppit att betala inkomstskatt i 18 år.

Har Trump slutligen passerat gränsen för det tolererbara i USA?

Tvingad upp mot repen väntas han i desperation ta till tasksparkar i nattens debatt. Sålunda twitttrade han på söndagseftermiddagen ut ett videoklipp där en kvinna anklagar Hillary Clintons make, expresidenten Bill Clinton, för att ha våldtagit henne på 1970-talet. Fallet är känt sedan 1999.

Angrepp väntas

Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, räknar med personangrepp från bägge kandidaterna.

– Förra gången höll Clinton på att förlora debatten på sakfrågorna, men det var hon som började med personangrepp och Trump gick in i den fällan. Jag antar att hon kommer att försöka med samma sak igen, säger han till TT.

Vid den förra debatten kritiserades Trump för att vara dåligt förberedd. Tabor tror inte att det går bättre den här gången:

– Problemet är att det varit så mycket krishantering under de senaste dagarna. Han har helt enkelt inte hunnit förbereda sig lika mycket.

Ny debattform

Clinton och Trump ryker samman på Washington University i Saint Louis i Missouri klockan 21 lokal tid (klockan 03 i Sverige).

Debatten är lite annorlunda i sitt format. Den är upplagd som en frågestund där hälften av frågorna kommer från väljare som ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på i presidentvalet den 8 november.

Det kan både gynna och stjälpa kandidaterna. Trump brukar interagera med publiken vid sina kampanjmöten och är van vid lite mer spontan tv efter år med dokusåpan The Apprentice.

Clinton har deltagit i otaliga frågestunder med väljare de senaste åren och har fått bäst kritik då hon varit personlig, som i våras då hon medgav att hon till skillnad från maken Bill och president Barack Obama inte är någon politisk naturbegåvning.

En sak har i alla fall republikanen Trump och demokraten Clinton gemensamt: De är de minst populära presidentkandidaterna i USA på mycket länge.