Fakta: Hölls fången nästan en vecka

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen med budskapet att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

– Det är omöjligt att ta sig därifrån, konstaterade åklagare Peter Claeson efter ett nästan halvtimmes besök i det utrymme av betong och stål, som den åtalade 38-åringen byggde själv.

Det röda tvåvåningstorpet med blåmålade dörrar där 38-åringen bodde ligger omgivet av skog. Dit kom domstolens ledamöter i taxi längs en smal, lerig grusväg kantad av mossbevuxna stenmurar.

Närmaste granne hundra meter bort är Göran Palm, som tar en tur förbi med hunden så gott som dagligen. Han anade inte vad som pågick på 38-åringens tomt, när bunkerbygget inleddes inuti en träbyggnad som ser ut som en större maskinhall.

Fick inte komma in

Till grannarna sade mannen att han skulle förvara grejer där.

– Han var himla trevlig och satt många gånger hemma i köket hos oss och snackade, säger Göran Palm.

Men själv släppte 38-åringen ingen över tröskeln, varken till boningshuset eller till den nybyggda "maskinhallen".

– Jag var uppe och tittade när han gjöt grunden och såg att han dragit in avlopp och vatten. Efteråt tänkte jag: Vad i helsicke ska han ha avlopp där för?

Domstolsbesöket följdes av ett stort journalistuppbåd, som hölls på avstånd med avspärrningsband och vaktande poliser. Efter besöket i bunkern gick turen vidare till boningshuset, dit kvinnan fått komma in för att duscha.

Dyrt och onödigt

Försvarsadvokat Mari Schau höll löpande kontakt med 38-åringen i telefon medan synen pågick. Visst gav besöket en del, men hon tycker egentligen att domstolens skånska utflykt var för dyr, tidskrävande och onödig. Det finns mycket bilder, kartor och skisser från brottsplatsen, resonerar hon.

Men åklagare Peter Claeson tycker att besöket var nödvändigt.

– Jag anser att man inte kan bilda sig en uppfattning om brottets vidd om man inte har varit här.

Misstänkt för fler brott

Parallellt utreds nu 38-åringen för ytterligare brott mot andra kvinnor.

– Det pågår en parallell förundersökning som gäller liknande händelser, säger åklagare Erik Wendeby till TT.

Han vill inte precisera vilken typ av brott eller när de skulle ha begåtts.

Försvarsadvokat Mari Schaub säger att det handlar om brott som aldrig fullbordats, utan snarare förberedelser till det som pågående rättegång handlar om. Hon är kritisk till att en ny förundersökning inletts och ser en risk för att hennes klient ska bli dubbelbestraffad.