Tio döda människor har hittats på en gummiflotte utanför Libyens kust, meddelar italienska kustbevakningen. Sammanlagt har nästan 2 200 människor räddats vid 16 olika räddningsinsatser på Medelhavet under lördagen, skriver kustbevakningen i ett pressmeddelande. 13 av de 16 fartygen som var fulla med migranter var gummibåtar.

I hamnen i Trapani på västra Sicilien finns samtidigt efter en tidigare insats till havs tolv döda migranter, skriver nyhetsbyrån Ansa. Tre av dessa dödsoffer är barn, varav ett nyfött; mamman överlevde. 428 migranter undsattes i den insatsen och sattes i land på Sicilien i morse. Bland de räddade finns både ensamkommande barn och sju gravida kvinnor.

Enligt International Organization for Migration (IOM) har 4 220 migranter och flyktingar omkommit på Medelhavet fram till den 4 november i år. Det är redan den högsta siffran under något år som det finns statistik för och uppskattningsvis 725 fler än under motsvarande period i fjol – då fler än dubbelt så många människor flydde över Medelhavet till Europa.