Fakta: Zikaviruset

Endast en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de som utvecklar sjukdom får oftast milda symtom.

De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation.

Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

En man och en kvinna som båda turistat i Karibien har nu bekräftats vara smittade med zika, meddelar Tjeckiens hälsominister Svatopluk Nemecek.

I den amerikanska delstaten Florida har tre gravida kvinnor bekräftats smittade av zikaviruset, uppger lokala hälsomyndigheter.

"Jag har begärt extra tester av antikroppar för att försäkra att vi upprätthåller en god tillgång av resurser för att våra familjer ska kunna vara säkra", säger senatorn Rick Scott i ett uttalande.

Zika tros ha kopplingar till att barn föds med onormalt små huvuden, vilket orsakar utvecklingsstörningar och dödsfall.

Världshälsoorganisationen WHO:s ledare Margaret Chan har varnat för att situationen kan "bli värre innan den blir bättre", enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi hanterar ett väldigt lurigt virus, full av osäkerheter, så vi borde vara beredda på överraskningar, säger hon.

De tre kvinnorna smittades i samband med resor i Latinamerika. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC avråder gravida kvinnor från att resa till zikasmittade områden.

Zika har tidigare noterats i flera europeiska länder såsom Storbritannien, Danmark, Italien och Spanien.